Als je toch de deur uit moet, probeer je hond dan niet langer dan vier tot maximaal zes uur alleen te laten. Honden hebben sociaal contact en beweging nodig, dus het is belangrijk om niet te lang weg te blijven. Je kunt je hond wel goed voorbereiden als hij een tijdje alleen thuis moet blijven. Ga bijvoorbeeld samen wandelen voordat je vertrekt, zodat je hond moe is en kan slapen terwijl je weg bent. Zorg ook voor voldoende hondenspeeltjes, want die kunnen helpen tegen eenzaamheid.
Langere afwezigheid
Verwacht je langer dan zes uur afwezig te zijn, bijvoorbeeld vanwege een volledige werkdag op kantoor? Dan is het verstandig om een oppas of uitlaatservice te regelen, zodat je hond tussendoor even naar buiten kan om zijn behoefte te doen.
Leeftijd van de hond
Hoe lang een hond alleen thuis kan blijven, hangt af van het individu. Voor de gemiddelde volwassen hond is vier uur doorgaans haalbaar. Bij oudere honden moet je rekening houden met mogelijke gezondheidsproblemen zoals incontinentie, staar, dementie of doofheid, wat kan leiden tot desoriëntatie. Dit maakt hen afhankelijker van hun baasje en kan hun vermogen om lang alleen thuis te blijven beïnvloeden. Puppies zijn in het begin nog niet zindelijk, waardoor ze vaker naar buiten moeten dan volwassen honden. Je kunt ze dus niet lang alleen laten. Het is belangrijk om dit geleidelijk op te bouwen, zodat je hond leert om alleen thuis te zijn en het vertrouwen krijgt dat je altijd terug zult komen, zodat hij niet nerveus wordt.
Vindt mijn hond alleen zijn vervelend?
Om te bepalen of je hond het vervelend vindt om alleen te zijn, kun je letten op verschillende signalen. Honden met verlatingsangst kunnen gaan blaffen, huilen of piepen. Ze kunnen ook dingen in huis vernielen of krabben aan de deur of vloer. Volgens het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren (LICG) kan ook plassen of poepen in huis een teken van stress zijn. Let ook op tekenen van onrust, zoals hijgen, vaak van positie veranderen of overgeven. Als je hond niet wil eten wanneer hij alleen is, kan dit een indicatie zijn van stress. Het is belangrijk om te onthouden dat zelfs als je hond wel eet, dit niet betekent dat hij geen stress ervaart. Dus let goed op de signalen en zorg voor de juiste training en zorgmaatregelen om je hond te helpen zich op zijn gemak te voelen wanneer hij alleen thuis is.