Heesters in de tuin: welke moet je nu terugsnoeien?

Vind je het, net als veel andere tuinliefhebbers, lastig in te schatten wanneer je jouw heesters moet snoeien? Geen probleem, wij zijn er om je te helpen! De snoeiperiode hangt af van een aantal richtlijnen zoals de bloeiperiode van de heester en het doel van het snoeien. Snoeien doet groeien, mits je het in de juiste periode doet. Wij helpen je graag om te bepalen wanneer je jouw heesters het beste kunt snoeien.

Voorjaarsbloeiende heesters bloeien, zoals de naam al zegt, in het voorjaar. Deze heesters moeten direct na de bloei gesnoeid worden. Sommige van deze heesters zullen dus nog in het voorjaar gesnoeid moeten worden, anderen pas in de zomer. Het is essentieel dat het snoeien gelijk na de bloei gebeurt. Als je de bloemknoppen pas in het najaar of in de winter wegsnoeit, zullen er in het voorjaar geen nieuwe bloemen aan de struik groeien. Voorbeelden van voorjaarsbloeiende heesters zijn de ribes en de sering.

Het snoeien van zomerbloeiende heesters doe je voornamelijk na de vorstperiode. Het voorjaar is de eerste periode na de vorst waarin je deze heesters kunt snoeien. De heesters die in de zomer of het najaar bloeien, worden in het voorjaar gesnoeid. Deze heesters bloeien op de takken die zich dat jaar hebben ontwikkeld, ook wel scheutbloeiers genoemd. De zomer- en najaarsbloeiers hebben in de winter uitgebloeide bloemen aan de takken zitten. Deze heesters knip je kort boven de grond terug, zodat de jonge scheuten, de nieuwe stengels met bladeren, kunnen gaan bloeien. Dit geldt onder andere voor lavendel, vlinderstruiken, pluimhortensia’s en enkele rozen soorten. Let op: dit geldt niet voor alle rozen en hortensia’s.

De meeste groenblijvende heesters hebben niet veel snoei nodig. Bij deze heesters hoeft alleen dood hout weggeknipt te worden. Verder is het handig om takken die naar binnen groeien, te ver uitgroeiende scheuten of takken/scheuten die anderen in de weg gaan zitten, te snoeien.

Tot slot kunnen scheuten die zijn gestorven of beschadigd, weggehaald worden. Snijd deze af tot op de gezonde delen. Voorbeelden van groenblijvende heesters zijn de Ilex, oftewel de hulst, en de Rhododendron. Mocht je dit willen, kunnen de bladhoudende Rhododendron en de Ilex ook sterk gesnoeid worden. Deze heesters lopen weer uit vanuit kaal hout.

Wanneer je weet wanneer je heesters moet snoeien, kun je genieten van een gezonde en bloeiende tuin. Het juiste moment kiezen om te snoeien zorgt ervoor dat je heesters optimaal kunnen groeien en bloeien. Of het nu gaat om voorjaarsbloeiende, zomerbloeiende of groenblijvende heesters, elke soort heeft zijn eigen ideale snoeiperiode en specifieke behoeften.

Voor voorjaarsbloeiende heesters, zoals de ribes en sering, is het belangrijk om direct na de bloei te snoeien. Dit voorkomt dat je per ongeluk de bloemknoppen voor het volgende jaar verwijdert.

Zomerbloeiende heesters, zoals lavendel en vlinderstruiken, moeten in het voorjaar worden gesnoeid om een gezonde groei en bloei te bevorderen. Groenblijvende heesters, zoals de Ilex en Rhododendron, hebben minimale snoei nodig, maar het is essentieel om dood hout en ongewenste scheuten te verwijderen.

Naast de specifieke snoeiperiodes is het ook belangrijk om de juiste snoeitechnieken te gebruiken. Gebruik altijd scherp en schoon gereedschap om te voorkomen dat je de planten beschadigt. Snoei takken net boven een knop of zijtak om nieuwe groei te stimuleren. Bij het verwijderen van grotere takken, snijd je deze in stappen af om te voorkomen dat de tak afbreekt en de plant beschadigt.

Het is ook nuttig om te weten dat sommige heesters baat hebben bij een verjongingssnoei. Dit betekent dat je oudere takken tot op de grond terugknipt om de groei van nieuwe, krachtige scheuten te bevorderen. Deze techniek kan vooral nuttig zijn voor heesters die minder goed bloeien of er verwaarloosd uitzien.

Als je eenmaal de basisprincipes van het snoeien begrijpt, kun je experimenteren met verschillende snoeitechnieken om te zien wat het beste werkt voor jouw tuin. Onthoud dat snoeien niet alleen noodzakelijk is voor de gezondheid van je heesters, maar ook kan bijdragen aan een aantrekkelijke en goed onderhouden tuin.

Het snoeien van heesters hoeft geen ontmoedigende taak te zijn. Met de juiste kennis en technieken kun je ervoor zorgen dat je heesters gezond blijven en je tuin er het hele jaar door prachtig uitziet. Dus pak je snoeischaar en ga aan de slag – je heesters zullen je dankbaar zijn!

Door je heesters op de juiste manier en op het juiste moment te snoeien, kun je genieten van een weelderige en bloeiende tuin. Of je nu een doorgewinterde tuinier bent of net begint, deze tips zullen je helpen om het meeste uit je heesters te halen. Veel succes en plezier met snoeien!



Ook interessant:

Ze was vroeger de mooiste vrouw van hollywood. Vandaag op 85-jarige leeftijd is ze onherkenbaar geworden

Ali MacGraw, eens een stralende ster in Hollywood, is tegenwoordig een symbool van innerlijke schoonheid...

Lees meer

NET BINNEN: Shima Kaes klapt uit de school met onthutsende details over Johnny de Mol

Shima Kaes, de ex-verloofde van Johnny de Mol, heeft opnieuw de aandacht getrokken met haar...

Lees meer

Quinty Trustfull vertelt hoe het nu gaat met Loretta Schrijver’s gezondheid

In juli schokte presentatrice Loretta Schrijver velen toen ze onthulde dat ze uitgezaaide kanker heeft....

Lees meer

Alexia’s armbandje veroorzaakt ophef: Volgers spotten bizarre tekst

De prinsessen van Nederland worden zowel bewonderd als bekritiseerd door de bevolking. Vooral Amalia ligt...

Lees meer

Melissa kan geen werk vinden: “Het is niet eerlijk, ik snap het niet!”

Het lijkt wel of tegenwoordig iedereen een tattoo heeft. Vroeger was een tattoo iets voor...

Lees meer

Daniël: “Mijn vriendin wil steeds dat hij zich verkleedt als Teletubbie in bed”

Daniël en zijn vriendin bezochten eens een themafeest waar iedereen verkleed moest komen. Daniël had...

Lees meer

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.