Heeft het eigenlijk wel zin om eieren te laten schrikken? Dit is het antwoord!

Heb je je ooit afgevraagd waarom we gekookte eieren onder koud water laten schrikken nadat ze uit het kokende water zijn gehaald? Deze veelvoorkomende praktijk bij het koken van eieren heeft verschillende belangrijke redenen. In dit artikel zullen we uitleggen waarom we deze stap nemen en wat het effect ervan is op de textuur en kleur van het ei.

Het effect van het schrikken van eieren

Het belangrijkste doel van het laten schrikken van gekookte eieren is om het kookproces te stoppen en de gewenste textuur te behouden. Het koken van eieren verandert hun consistentie, en de mate van deze verandering is afhankelijk van hoe lang je ze kookt. Als je eieren te lang in kokend water laat liggen, worden ze harder dan gewenst. Dit kan een probleem zijn als je bijvoorbeeld zachtgekookte eieren wilt.

Door de eieren direct na het koken in koud water te plaatsen, wordt het kookproces gestopt. Dit betekent dat het eiwit stevig blijft, maar het eigeel zacht en smeuïg blijft. Hierdoor krijg je het gewenste resultaat, of je nu een zacht- of hardgekookt ei wilt. Lees snel verder op de volgende pagina.



Ook interessant:

Net binnen: Erg slecht nieuws over Andre van Duijn

Het geplande tv-project over het zestigjarig artiestenjubileum van André van Duin gaat helaas niet door....

Lees meer

Heb jij het ook altijd koud? Dan moet je deze oversized hoodie hebben!

Als de temperatuur in Nederland daalt, zoeken we allemaal naar manieren om warm en comfortabel...

Lees meer

6 belangrijke dingen die iedereen na de s3ks zou moet doen (en vergeet!)

<div class="flex-1 overflow-hidden"> <div class="h-full"> <div class="react-scroll-to-bottom--css-xbxkm-79elbk h-full"> <div class="react-scroll-to-bottom--css-xbxkm-1n7m0yu"> <div class="flex flex-col text-sm md:pb-9"><article...

Lees meer

Moeder deelt gedurfde foto over borstvoeding in het openbaar

<div class="composer-parent flex h-full flex-col focus-visible:outline-0" tabindex="0" role="presentation"> <div class="flex-1 overflow-hidden"> <div class="h-full"> <div class="react-scroll-to-bottom--css-xbxkm-79elbk...

Lees meer
shallow focus photo of white and yellow cockatiel

Dit is wat je moet weten over de papegaaienziekte

De papegaaienziekte, officieel bekend als <strong>psittacose</strong>, is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door de bacterie...

Lees meer

Jolanda (46): “Vrouwen boven de 50 zouden eigenlijk geen spijkerbroeken meer moeten dragen”

Als modebewuste vrouw denkt Jolanda uit Tilburg vaak na over kleding en stijl. Ze heeft...

Lees meer

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.