Heb jij deze witte bultjes op je gezicht? Probeer ze dan niet te verwijderen!

Onze huid, als het meest blootgestelde deel van ons lichaam, heeft te maken met allerlei invloeden van buitenaf. Het is dan ook niet vreemd dat mensen wereldwijd en van alle leeftijden diverse huidaandoeningen ervaren.

Denk aan psoriasis of eczeem: veel huidproblemen worden veroorzaakt door ontstekingen. Toch is niet elke bult of verkleuring een aandoening die behandeling vereist. Neem milia als voorbeeld.

Milia, kleine witte bultjes die vaak op de huid verschijnen, ontstaan door keratine die zich ophoopt. Deze proteïne, die verantwoordelijk is voor de opbouw van haar, huid en nagels, kan in de huid gevangen raken.

Milia komt vaak voor bij baby’s, omdat hun huid nog moet leren exfoliëren. Maar het kan ook bij volwassenen voorkomen, bijvoorbeeld na een wondje of verbranding. Hoewel milia meestal onschuldig is en vanzelf verdwijnt, zijn er verschillende soorten.

Bij baby’s ontwikkelt zich vaak neonatale milia, die meestal binnen een paar weken verdwijnt. Bij volwassenen en kinderen ontstaat primaire milia, die soms maanden kan blijven zitten. Andere soorten, zoals traumatische milia, ontstaan door schade aan de huid, bijvoorbeeld door zonnebrand.

Er bestaan ook andere, minder bekende soorten milia. Juveniele milia wordt bijvoorbeeld geassocieerd met zeldzame genetische aandoeningen zoals het syndroom van Gardner. Milia en plaque komt vaak voor bij auto-immuunziekten zoals lupus en verschijnt op de oogleden of kaaklijn.

Milia kan esthetisch storend zijn, maar is meestal onschadelijk. Een dermatoloog kan milia visueel diagnosticeren; een huidbiopsie is zelden nodig. Als je milia hebt en besluit het te behandelen, kun je kiezen uit verschillende methoden.

Veelvoorkomende opties zijn cryotherapie, waarbij vloeibare stikstof wordt gebruikt, of chemische peelings, die de bovenste huidlaag verwijderen. Ook kan de dermatoloog een steriele naald gebruiken om de cyste handmatig te verwijderen.

Andere technieken zoals lasertherapie, waarbij een gerichte laser de cysten verwijdert, of het gebruik van vitamine A-crèmes, kunnen ook effectief zijn. Milia behandelen is meestal niet noodzakelijk, maar sommige mensen kiezen ervoor om cosmetische redenen.

Het voorkomen van milia draait vooral om goede huidverzorging. Het gebruik van zonnebrandcrème beschermt tegen schade door de zon, terwijl het vermijden van zware huidproducten helpt om poriën vrij te houden. Regelmatig exfoliëren voorkomt dat keratine vast komt te zitten.

Het gebruik van lichte, niet-comedogene huidproducten kan ook helpen om de huid gezond te houden. Denk aan zachte reinigers en hydraterende crèmes die geen poriën verstoppen. Deze stappen verminderen de kans op milia aanzienlijk.

Een gezonde levensstijl draagt eveneens bij aan een gezonde huid. Voldoende water drinken en een gebalanceerd dieet kunnen de huidconditie verbeteren. Het minimaliseren van blootstelling aan schadelijke stoffen, zoals tabaksrook, helpt ook.

Bij baby’s is het lastig om milia te voorkomen, omdat hun huid nog in ontwikkeling is. Toch is het belangrijk om geen zware crèmes te gebruiken en de huid zachtjes schoon te houden. Hierdoor kan de huid zichzelf herstellen.

Uiteindelijk zijn milia onschuldig en verdwijnen ze vaak vanzelf. Als je ze wilt behandelen, raadpleeg dan een arts om de beste aanpak te bepalen. Of laat ze gewoon hun gang gaan en geniet van een gezonde, goed verzorgde huid.

Milia herinnert ons eraan hoe complex onze huid is en hoe belangrijk het is om er goed voor te zorgen. Met de juiste kennis en een beetje aandacht blijft je huid stralen, ongeacht kleine oneffenheden.

Bron



Ook interessant:

Je ramen wassen doe je tegenwoordig met deze slimme Robot ruitenreiniger

We hadden eerlijk gezegd geen hoge verwachtingen toen we deze robot-glazenwasser voor het eerst in...

Lees meer

Decathlon slaat groot alarm: ‘Breng dit product zo snel mogelijk terug!’

Het is voor veel Nederlanders een herkenbaar beeld: een zonnige dag, fietsen op de auto...

Lees meer

Hondentrainer waarschuwt: deze 3 rassen kun je beter niet kiezen!

Steeds meer huishoudens in Nederland kiezen voor een hond als volwaardig lid van het gezin....

Lees meer

Kramp in je kuiten en tenen tijdens het slapen? Dit kun je doen!

Wakker schrikken midden in de nacht met een vlijmscherpe pijn in je kuit of tenen:...

Lees meer

DekaMarkt waarschuwt: ‘Breng dit product gelijk terug naar de winkel!’

Supermarktketen DekaMarkt heeft een terugroepactie gestart voor een veelgekocht product uit het versschap: de Pesto...

Lees meer

Marijn Kuipers zorgt voor opschudding met opvallende ijsbadvideo

Op sociale media ontkom je bijna niet meer aan haar: Marijn Kuipers blijft volop in...

Lees meer