Veel mensen vragen zich af of ze bepaalde groenten beter in koud of al kokend water kunnen doen. Er is een handige regel die je kunt volgen om dit te beslissen.
Waar groeit je groente?
Je hebt waarschijnlijk nooit nagedacht waarom je sommige groenten in kokend water doet en andere in koud water begint te koken. Bijvoorbeeld, broccoli en spruitjes doe je in kokend water, terwijl je aardappelen en pastinaak start in koud water. Hier is een simpele uitleg voor. Groenten die boven de grond groeien zoals broccoli, bloemkool, en sperziebonen zijn snel klaar en doe je in kokend water om te voorkomen dat ze te zacht worden. Groenten die onder de grond groeien zoals aardappelen en bieten hebben meer tijd nodig om te garen, dus die begin je in koud water.
Behoud van vitamines
Een andere reden om groenten niet te vroeg in kokend water te doen, is het behoud van voedingsstoffen. Het Voedingscentrum zegt dat koken voedingsstoffen kan verminderen, vooral bij bladgroenten zoals spinazie en boerenkool. Tot wel 50 procent van de voedingsstoffen kan verloren gaan als je deze te lang kookt. Vitamine C is bijvoorbeeld erg gevoelig voor hitte. Om de meeste voedingsstoffen te bewaren, kun je overwegen om je groenten te stomen.
Bekijk de tip hier:
Lijst van groenten en hun groeiwijze
Om het makkelijk te maken, hier een lijst van groenten en waar ze groeien:
Groenten die boven de grond groeien:
- Broccoli
- Bloemkool
- Asperges
- Spinazie
- Sperziebonen
- Snijbonen
- Erwten
- Spruitjes
- Artisjok
Groenten die onder de grond groeien:
- Aardappels
- Zoete aardappels
- Wortels
- Pastinaak
- Koolraap
- Knolselderij
- Ui
- Bieten
Door deze eenvoudige regels te volgen, kun je niet alleen de kooktijd optimaliseren, maar ook zorgen dat je groenten voedzaam en smakelijk blijven. Hoe doe jij jouw groente koken? Ga je dit nu veranderen? Laat het ons weten door te reageren onder het bericht op Facebook. Vergeet ook niet om het artikel te delen!
Bron: Instagram