“Een deel van de kleding die we nu kopen is steeds minder geschikt voor een tweede leven,” legt Marieke Eyskoot, een expert op het gebied van duurzame lifestyle, uit. Dit komt doordat de kwaliteit van de kleding steeds slechter wordt. Het goedkope truitje dat na een halfjaar al versleten is, is van slechte kwaliteit – en dat is het gevolg van de fast fashion-industrie. Het is goedkope kleding van lage kwaliteit die daardoor snel wordt weggegooid.
Een groot deel van de 100 miljard kledingstukken die elk jaar worden geproduceerd, is fast fashion. Het is niet moeilijk voor te stellen hoeveel kleding er jaarlijks in de textielbak belandt en uiteindelijk op de groeiende vuilnishoop in Ghana terechtkomt. “Het is goed om kleding in de textielbak te doen. Het een tweede leven geven van spullen is altijd een goed idee, maar met fast fashion is dat bijna niet meer mogelijk,” zegt Eyskoot.
De consument
Hoe kunnen we deze enorm vervuilende en groeiende afvalberg dan tegenhouden? “Het is heel simpel: we moeten minder kopen. Onze drang naar koopjes zorgt ervoor dat fast fashion blijft bestaan,” zegt Eyskoot. Met andere woorden, kledingproducenten verdienen genoeg geld met deze kleding om ermee door te gaan. “Consumenten hebben veel meer macht dan ze denken. Elke keer dat je iets koopt, zeg je eigenlijk tegen het merk of de wink
Dus de oplossing is om minder te kopen en, als je echt iets nodig hebt, meer duurzame kleding te kopen. Als je kleding in de textielbak doet, kan het nog een tweede leven krijgen. En breng ook eens een bezoek aan een kringloopwinkel. Daar verkopen ze veel tweedehandskleding die nog in prima staat is. Vaak is het ook nog eens goedkoper en na een wasbeurt ruikt het weer als nieuw.
Wat denk jij? Laat het ons weten door jouw mening te delen onder het bericht op Facebook.