Gooi broccolistengels nooit weg: Dit moet je ermee doen (weet bijna niemand)

Broccoli is heerlijk in gerechten zoals pasta, gratin of soep. Als lokaal superfood is het bovendien erg gezond. Maar wat doe je met de stronk?

Broccoli hoort thuis in elke keuken. Het is een groente die rijk is aan vezels, vitaminen en mineralen. Dit geldt voor de hele broccoli, van de roosjes tot de stronk. Waarom zouden we dan alleen de roosjes eten?

Broccoli is gezond

Met weinig calorieën maar veel waardevolle voedingsstoffen is broccoli zeer gezond. Slechts 65 gram broccoli volstaat om de dagelijkse behoefte aan vitamine C te dekken. Voor vitamine K is zelfs maar 50 gram nodig.

Dankzij het kaliumgehalte helpt broccoli bij het reguleren van de bloeddruk. Ook bevat het veel foliumzuur, wat het bijzonder aanbevolen maakt voor zwangere vrouwen. Bovendien heeft broccoli ontstekingsremmende, hart- en zenuwbeschermende en angstverminderende eigenschappen.

Wat te doen met de stronk?

Veel recepten gebruiken alleen de roosjes van broccoli, maar de stronk is net zo voedzaam. Het is zonde om deze weg te gooien! De bereiding van de broccolistronk is eenvoudig: schil de stronk en verwijder de verhoute delen.

Daarna kun je hem koken, stomen of bakken zoals de roosjes. De stronk heeft een fijne smaak en kan in de meeste gerechten samen met de roosjes gebruikt worden. Eet de stronk echter niet rauw, dit kan namelijk tot winderigheid leiden.

Broccolistronk als groentechips

In Japan introduceerde Twitter-gebruiker Zui een recept voor broccolistronkchips, wat veel aandacht trok. Dit eenvoudige recept maakt van de broccolistronk een heerlijke delicatesse.

Zo maak je het:

  1. Schil de broccolistronk en verwijder het verhoute uiteinde.
  2. Snijd de stronk in dunne schijfjes en bestrooi deze met zout. Het zout zorgt ervoor dat de schijfjes een verrassende zoete smaak krijgen.
  3. Frituur de schijfjes in heet vet tot ze knapperig zijn.
  4. Laat de chips uitlekken op keukenpapier voordat je ze opeet.

Een slimme snack die niet alleen lekker is, maar ook boordevol gezonde voedingsstoffen zit.

Andere manieren om broccolistronk te gebruiken

Naast chips kun je de stronk op veel andere manieren gebruiken. Voeg bijvoorbeeld stukjes stronk toe aan soepen en stoofschotels. Ze geven een subtiele smaak en extra voedingsstoffen aan je gerechten.

Je kunt de stronk ook raspen en toevoegen aan salades voor een knapperige bite.

green plant on black textile

Broccoli in je dagelijkse dieet

Broccoli kan in veel verschillende gerechten worden verwerkt. Roerbak het met andere groenten voor een snelle, gezonde maaltijd. Voeg het toe aan omeletten of frittata’s voor extra smaak en voedingswaarde.

Broccoli past ook goed in pastagerechten, bijvoorbeeld met een lichte roomsaus of pesto.

Meer ideeën voor broccolistronk

Gebruik de stronk in smoothies voor een boost van vezels en vitaminen. Voeg het toe aan een groene smoothie met spinazie, banaan en amandelmelk voor een voedzaam ontbijt.

Ook in stamppotten kan de broccolistronk een verrassende toevoeging zijn.

Broccolistronk bewaren

Als je de stronk niet direct wilt gebruiken, kun je deze in dunne plakjes snijden en invriezen. Zo heb je altijd een gezonde toevoeging voor je maaltijden bij de hand.

De stronk blijft in de vriezer enkele maanden goed zonder voedingsstoffen te verliezen.

Broccoli als duurzame keuze

Door de hele broccoli te gebruiken, verspil je minder voedsel en draag je bij aan een duurzamer voedingspatroon. Dit is niet alleen goed voor je gezondheid, maar ook voor het milieu.

Elke keer dat je de stronk gebruikt, maak je een bewuste keuze om minder afval te produceren.

Broccoli is een veelzijdige en gezonde groente die je volledig kunt benutten. De stronk is net zo voedzaam als de roosjes en kan op verschillende manieren worden bereid.

Door de stronk te gebruiken, verminder je voedselverspilling en maak je gezonde, smakelijke gerechten. Probeer deze tips en ontdek hoe je meer uit je broccoli kunt halen.



Ook interessant:

Ze was vroeger de mooiste vrouw van hollywood. Vandaag op 85-jarige leeftijd is ze onherkenbaar geworden

Ali MacGraw, eens een stralende ster in Hollywood, is tegenwoordig een symbool van innerlijke schoonheid...

Lees meer

NET BINNEN: Shima Kaes klapt uit de school met onthutsende details over Johnny de Mol

Shima Kaes, de ex-verloofde van Johnny de Mol, heeft opnieuw de aandacht getrokken met haar...

Lees meer

Quinty Trustfull vertelt hoe het nu gaat met Loretta Schrijver’s gezondheid

In juli schokte presentatrice Loretta Schrijver velen toen ze onthulde dat ze uitgezaaide kanker heeft....

Lees meer

Alexia’s armbandje veroorzaakt ophef: Volgers spotten bizarre tekst

De prinsessen van Nederland worden zowel bewonderd als bekritiseerd door de bevolking. Vooral Amalia ligt...

Lees meer

Melissa kan geen werk vinden: “Het is niet eerlijk, ik snap het niet!”

Het lijkt wel of tegenwoordig iedereen een tattoo heeft. Vroeger was een tattoo iets voor...

Lees meer

Daniël: “Mijn vriendin wil steeds dat hij zich verkleedt als Teletubbie in bed”

Daniël en zijn vriendin bezochten eens een themafeest waar iedereen verkleed moest komen. Daniël had...

Lees meer

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.