Giet een beetje bakingsoda op je bed en kijk wat er gebeurt

Je matras is een belangrijk onderdeel van je slaapomgeving en draagt bij aan een goede nachtrust. Helaas kunnen matrassen na verloop van tijd vuil worden door stof, zweet, dode huidcellen en andere ongewenste deeltjes. Regelmatig schoonmaken van je matras is essentieel voor een frisse en hygiënische slaapomgeving. Een van de meest effectieve en milieuvriendelijke methoden om je matras schoon te maken, is door gebruik te maken van baking soda. Hier lees je hoe je dat doet!

a can of baking powder sitting on a table

Waarom baking soda?

Baking soda, ook wel bekend als natriumbicarbonaat, is een veelzijdig en natuurlijk schoonmaakmiddel. Het heeft uitstekende absorptie- en neutraliserende eigenschappen, wat het ideaal maakt voor het reinigen van matrassen. Baking soda helpt niet alleen om geuren te neutraliseren, maar ook om vlekken en vocht te absorberen. Bovendien is het niet-toxisch en veilig voor gebruik in huis.
white bed pillow on brown wooden bed frame

Wat heb je nodig?

  • Baking soda
  • Stofzuiger met een schone borstelopzetstuk
  • Schone doek of spons
  • Eventueel een fijne zeef
  • Essentiële olie (optioneel)

Stappen voor het schoonmaken van je matras

Volg deze eenvoudige stappen om je matras grondig schoon te maken met baking soda:

white bed by the window during daytime

1. Verwijder alle beddengoed

Begin met het verwijderen van al het beddengoed, inclusief lakens, kussenslopen en eventuele matrasbeschermers. Was deze volgens de wasinstructies op het etiket om ervoor te zorgen dat ook je beddengoed fris en schoon is.

2. Stofzuig je matras

Gebruik de stofzuiger met een schone borstelopzetstuk om je matras grondig te stofzuigen. Dit helpt om stof, huidschilfers en ander vuil van het oppervlak van de matras te verwijderen. Zorg ervoor dat je zowel de bovenkant als de zijkanten van de matras goed stofzuigt.

a close up of a mattress with a white background

3. Behandel eventuele vlekken

Controleer je matras op eventuele vlekken en behandel deze voor met een mild schoonmaakmiddel of een mengsel van water en milde zeep. Gebruik een schone doek of spons om de vlekken voorzichtig te deppen. Zorg ervoor dat je niet te veel vocht gebruikt, omdat dit in de matras kan trekken en schimmelvorming kan veroorzaken.

4. Breng baking soda aan

Strooi een royale hoeveelheid baking soda over het gehele oppervlak van de matras. Gebruik een fijne zeef om ervoor te zorgen dat de baking soda gelijkmatig wordt verdeeld. Als je een extra frisse geur wilt toevoegen, meng dan een paar druppels essentiële olie (zoals lavendel of eucalyptus) door de baking soda voordat je het aanbrengt.

a close up of a mattress with a red label on it

5. Laat de baking soda intrekken

Laat de baking soda minimaal 30 minuten, maar bij voorkeur enkele uren, intrekken. Hoe langer je het laat zitten, hoe beter het de geuren en het vocht kan absorberen. Dit geeft de baking soda voldoende tijd om zijn werk te doen en je matras grondig te reinigen.

6. Stofzuig de baking soda

Gebruik de stofzuiger opnieuw om de baking soda van de matras te verwijderen. Zorg ervoor dat je alle baking soda opzuigt, inclusief de randen en hoeken van de matras. Dit zal helpen om je matras fris en schoon achter te laten.

7. Draai je matras om

Als je matras aan beide zijden beslaapbaar is, draai het dan om en herhaal het proces aan de andere kant. Dit zorgt ervoor dat beide zijden van je matras even schoon en fris zijn.

white bed linen beside brown wooden nightstand

8. Laat de matras luchten

Laat je matras goed luchten voordat je het beddengoed weer opmaakt. Dit helpt om eventuele resterende vocht te laten verdampen en zorgt voor een frisse geur.

Extra tips voor het onderhoud van je matras

  • Gebruik een matrasbeschermer: Een matrasbeschermer kan helpen om je matras schoon te houden en te beschermen tegen vuil, vocht en vlekken.
  • Draai je matras regelmatig: Draai en keer je matras elke drie tot zes maanden om slijtage gelijkmatig te verdelen en de levensduur van je matras te verlengen.
  • Houd je slaapkamer schoon: Regelmatig stofzuigen en schoonmaken van je slaapkamer helpt om stof en vuil te verminderen, wat bijdraagt aan een schonere matras.

Door deze stappen te volgen en regelmatig onderhoud te plegen, kun je ervoor zorgen dat je matras fris, schoon en hygiënisch blijft. Baking soda is een eenvoudige en effectieve oplossing om je matras te reinigen en een gezonde slaapomgeving te behouden. Veel succes en slaap lekker!Ook interessant:

Dringende terugroepactie Jumbo: Breng dit product direct terug!

Je matras is een belangrijk onderdeel van je slaapomgeving en draagt bij aan een goede...

Lees meer

WEERALARM: KNMI waarschuwt voor zware windstoten in deze gebieden

Je matras is een belangrijk onderdeel van je slaapomgeving en draagt bij aan een goede...

Lees meer

Deze 10 dingen hoef je maar één keer per jaar schoon te maken (en jij doet het vast vaker)

Je matras is een belangrijk onderdeel van je slaapomgeving en draagt bij aan een goede...

Lees meer

Uienschillen: Gooi ze nooit weg: je hebt geen idee wat je ermee kunt doen!

Je matras is een belangrijk onderdeel van je slaapomgeving en draagt bij aan een goede...

Lees meer
person in blue gloves holding white textile

Dit is hoeveel calorieën je verbrand tijdens het schoonmaken

Je matras is een belangrijk onderdeel van je slaapomgeving en draagt bij aan een goede...

Lees meer

Verloren smaken: nostalgische lekkernijen die je vergeten bent

Je matras is een belangrijk onderdeel van je slaapomgeving en draagt bij aan een goede...

Lees meer

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.