Hoe herken je geschikte doekjes?
Er zijn genoeg plasticvrije doekjes, zegt Eric Oosterom van Stichting RIONED, een organisatie voor stedelijk waterbeheer en riolering. “Maar het is voor consumenten moeilijk te zien welke doekjes wel of niet geschikt zijn voor het riool. Daardoor spoelen mensen vaak de verkeerde doekjes door, wat verstoppingen veroorzaakt.”
Maar waar moet je als koper dan op letten? Dat is lastig te bepalen. “Wat de verpakkingen claimen is vaak erg ingewikkeld. Er staat meestal iets op dat net binnen de regels valt”, legt Oosterom uit.
Misleidende verpakkingen
Op de verpakking kan staan dat een product biologisch afbreekbaar is, maar dat kan lang duren. “Terwijl een probleem in het riool al binnen een paar uur kan ontstaan.” Ook kan er staan dat je een doekje kunt doorspoelen. “Dat betekent alleen dat het doekje de wc verlaat, maar dat zegt niets over wat er in de riolering gebeurt.”
Oosterom benadrukt dat bij vochtig toiletpapier vaak wordt getest of het geschikt is voor het riool. Maar andere soorten doekjes, zoals billendoekjes, schoonmaakdoekjes en vloerdoekjes, horen niet in de wc. “Toch worden deze vaak doorgespoeld door consumenten.”
De gevolgen voor het riool zijn groot. Het beste advies is misschien wel om geen enkel vochtig doekje in de wc te gooien, maar ze gewoon in de prullenbak te werpen.
Bron: RTL Nieuws