Experts: Zet de waterkoker nóóit voor een tweede keer aan om deze reden

Wie doet het niet: de waterkoker vullen tot z’n max, aanzetten en een kopje thee pakken. Na een half uur lust je eigenlijk nog wel zo’n lekker kopje en aangezien er nog genoeg water in de waterkoker zit, zet je ‘m gewoon weer aan. Hier lijkt niet veel mis mee te zijn – want hey, het is snel én je verspilt zo geen water. Toch is dit lang niet zo onschuldig. Experts zeggen nu zelfs dat je dit nóóit mag doen.

Wanneer je water steeds opnieuw kookt, komen er stoffen vrij die schadelijk zijn – en die jij dus ook binnen krijgt. De stoffen die vrijkomen zijn arsenicum, nitraten en fluoride, en deze zijn gevaarlijk voor je gezondheid bij herhaaldelijk gebruik. Elke keer dat je het water weer opnieuw kookt zullen deze stoffen steeds geconcentreerder worden. Hoewel gezonde mineralen blijven bestaan in gekookt water, kunnen ze steeds gevaarlijk worden wanneer je het water meerdere keren kookt. De calciumzouten die zich verzamelen in het water en die jij dus opdrinkt, kunnen zo galstenen en nierstenen veroorzaken. Het is daarom beter om de waterkoker echt kopje voor kopje te vullen, zodat je precies genoeg kookt en zo min mogelijk weg hoeft te gooien.

Vieze smaak

Daarnaast is er nog een andere reden: door het water opnieuw te koken wordt de smaak van het water aangetast. Dit komt doordat zo al het zuur- en stikstof uit het water wordt gehaald, waardoor het water vies en smakeloos wordt. En dat is zonde van je lekkere thee, toch?

Kalkaanslag in de waterkoker

Een ander nadeel van een waterkoker is de kalkaanslag dat achterblijft. Kalk zorgt ervoor dat het verwarmingselement het water niet goed kan bereiken en daardoor duurt het langer voor het water in de waterkoker warm wordt. Daarnaast heb je ook de kans dat er stukjes kalk in het water terecht komen – en dus ook in jouw kopje thee kunnen komen. Gelukkig is kalk niet schadelijk voor je lichaam; maar dat is het wel voor je huishoudelijke apparaten. Als kalk te lang blijft zitten kan je waterkoker er kapot van gaan. Probeer eens in de zoveel tijd de waterkoker te ontkalken.

Waterkoker ontkalken

Er bestaan een heleboel kant-en-klare ontkalkers voor waterkokers, maar je kunt ook kiezen voor iets natuurlijks; zoals citroensap of azijn. Dat is niet alleen een stuk goedkoper, het is ook nog eens veilig en milieuvriendelijk! Zo ga je te werk:

  • Ontkalken met azijn:

Giet een flinke scheut azijn in je waterkoker en laat het ongeveer 2 uur weken. Op deze manier weekt de kalk los van de wanden; azijn is zuur, en zuur vreet de kalk op. Vul daarna de azijn aan met water, en zet de waterkoker aan. Laat dit mengsel een paar keer over koken. Spoel het grondig na, breng een keer extra schoon water aan de kook – en je waterkoker ziet er weer als nieuw uit.

  • Ontkalken met citroensap:

Geen zin in een penetrante azijngeur in huis? Citroenen maken je waterkoker niet alleen kalkvrij, ze laten ook een heerlijk frisse geur achter! Pers allereerst het sap van twee citroenen uit en verwijder de pitjes. Schenk de sap vervolgens in de waterkoker, vul aan met water en zet ‘m aan. Wanneer het klaar is kun je het citroenmengsel gewoon door de gootsteen spoelen. Spoel de waterkoker nog even goed na als je niet houd van een vleugje citroen in je thee.

Zet jij je waterkoker weleens meer dan een keer aan? Deel het met ons in de reacties! 


Ook interessant:

Net binnen: Erg slecht nieuws over Andre van Duijn

Het geplande tv-project over het zestigjarig artiestenjubileum van André van Duin gaat helaas niet door....

Lees meer

Heb jij het ook altijd koud? Dan moet je deze oversized hoodie hebben!

Als de temperatuur in Nederland daalt, zoeken we allemaal naar manieren om warm en comfortabel...

Lees meer

6 belangrijke dingen die iedereen na de s3ks zou moet doen (en vergeet!)

<div class="flex-1 overflow-hidden"> <div class="h-full"> <div class="react-scroll-to-bottom--css-xbxkm-79elbk h-full"> <div class="react-scroll-to-bottom--css-xbxkm-1n7m0yu"> <div class="flex flex-col text-sm md:pb-9"><article...

Lees meer

Moeder deelt gedurfde foto over borstvoeding in het openbaar

<div class="composer-parent flex h-full flex-col focus-visible:outline-0" tabindex="0" role="presentation"> <div class="flex-1 overflow-hidden"> <div class="h-full"> <div class="react-scroll-to-bottom--css-xbxkm-79elbk...

Lees meer
shallow focus photo of white and yellow cockatiel

Dit is wat je moet weten over de papegaaienziekte

De papegaaienziekte, officieel bekend als <strong>psittacose</strong>, is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door de bacterie...

Lees meer

Jolanda (46): “Vrouwen boven de 50 zouden eigenlijk geen spijkerbroeken meer moeten dragen”

Als modebewuste vrouw denkt Jolanda uit Tilburg vaak na over kleding en stijl. Ze heeft...

Lees meer

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.