Expert waarschuwt: “Tekennest gevonden? Dit moet je meteen doen!”

De warme maanden brengen niet alleen vakantie, barbecueplezier en zwembaden met zich mee, maar ook een verhoogde activiteit van vervelende insecten en kriebelende beestjes. Een van de minst geliefde hiervan is de teek. Deze kleine bloedzuigers kunnen ernstige ziektes zoals Lyme en FSME overbrengen.

Een enkele teek kan al voor genoeg problemen zorgen, maar een hele zwerm is nog veel erger. Daarom is de gedachte aan een tekennest in je tuin erg beangstigend. Maar hoe zien deze nesten eruit? Hier lees je hoe je ze herkent en wat je moet doen als je er een vindt.

Zo herken en vind je tekennesten in je tuin

Voordat je iets onderneemt, moet je eerst zeker weten dat het inderdaad om een tekennest gaat. Teken­nesten herken je aan kleine clusters van larven of nimfen die op minuscule eitjes lijken. Ze doen een beetje denken aan kaviaar.

Je vindt ze meestal in vochtige, beschutte plekken zoals onder bladeren, in hoog gras of in struiken, dicht bij de grond. Als je een nest ontdekt, houd dan afstand en schrik de teken niet op. Beoordeel de situatie en de grootte van het nest van een afstand om de ernst van de besmetting in te schatten.

Bescherm jezelf

Voordat je aan de slag gaat, trek beschermende kleding aan om contact met de teken te vermijden. Lange mouwen en broeken, stevige schoenen en handschoenen zijn een must. Je kunt je kleding ook besproeien met een insectenwerend middel zoals permethrin voor extra bescherming. Gebruik een pincet of iets vergelijkbaars om het nest te verwijderen zonder het direct aan te raken.

Verwijdering en preventie

Is het nest klein, dan kun je het voorzichtig met een pincet opnemen en in een goed afsluitbare container weggooien. Voor grotere nesten is professionele hulp vaak nodig. Neem contact op met een ongediertebestrijder of een gespecialiseerd bedrijf dat ervaring heeft met het verwijderen van teken­nesten. Het is niet aan te raden om drastische methoden zoals vuur te gebruiken.

Voorkom toekomstige nesten

Houd je tuin schoon en opgeruimd om toekomstige teken­nesten te voorkomen. Verwijder hopen bladeren, maai regelmatig het gras en snoei overhangende struiken. Je kunt ook bepaalde planten zoals lavendel, citroengras of eucalyptus planten om teken af te weren. Verminder bovendien potentiële nestplaatsen voor wilde dieren die teken kunnen dragen.

Brown Tick on Green Leaf

Wees voorzichtig

Het ontdekken van een tekennest in je tuin kan verontrustend zijn, maar met de juiste maatregelen kun je het probleem effectief aanpakken. Denk altijd aan je persoonlijke veiligheid en schakel bij grote nesten professionele hulp in.

Het is belangrijk om snel en effectief te handelen bij het vinden van een tekennest. Door de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen, kun je de kans op tekenbeten en de bijbehorende risico’s aanzienlijk verminderen.

Regelmatige controle van je tuin en directe omgeving kan helpen om eventuele teken­nesten vroegtijdig te ontdekken. Dit geeft je de kans om snel actie te ondernemen en verdere verspreiding te voorkomen.

Gebruik van insectenwerende middelen

Insectenwerende middelen kunnen helpen om teken uit je tuin te weren. Overweeg het gebruik van sprays en behandelingen die speciaal zijn ontworpen om teken af te schrikken. Dit kan een extra laag bescherming bieden tegen deze vervelende beestjes.

Bescherm je huisdieren

Als je huisdieren hebt, zorg er dan voor dat ook zij beschermd zijn tegen teken. Gebruik tekenbanden en andere preventieve middelen om te voorkomen dat je huisdieren teken mee naar binnen brengen.

Regelmatig controleren

Controleer jezelf, je gezin en je huisdieren regelmatig op teken, vooral na buitenactiviteiten. Vroege detectie en verwijdering van teken kan het risico op tekenbeetziekten verminderen.

Professionele inspectie

Overweeg om je tuin regelmatig professioneel te laten inspecteren, vooral als je in een gebied woont waar teken veel voorkomen. Professionele ongediertebestrijders kunnen potentiële problemen vroegtijdig opsporen en aanpakken.

Het vinden van een tekennest in je tuin is geen reden tot paniek, maar het vraagt wel om snelle en doeltreffende actie. Door de juiste stappen te volgen en voorzorgsmaatregelen te nemen, kun je je tuin veilig en tekenvrij houden. Bescherm jezelf en je gezin door alert te blijven en indien nodig professionele hulp in te schakelen.

Met deze adviezen kun je ervoor zorgen dat je tuin een veilige plek blijft voor iedereen. Blijf alert, neem preventieve maatregelen en geniet van een teekvrije zomer.Ook interessant:

Alarmerende uitspraken van HAK-topvrouw: Klimaatverandering dreigt voor schaarste te zorgen!

<div class="flex flex-grow flex-col max-w-full"> <div class="min-h-[20px] text-message flex w-full flex-col items-end gap-2 whitespace-pre-wrap break-words...

Lees meer

Pas op! Dit populaire vakantieland heeft de meeste flitspalen en torenhoge boetes!

Vakantie is altijd iets om naar uit te kijken. Veel mensen kiezen ervoor om met...

Lees meer

Net binnen: Wereldwijd problemen door computerstoring “Schiphol ook getroffen”

Schiphol ondervindt ernstige problemen door een wereldwijde computerstoring. De luchthaven meldt op haar website dat...

Lees meer

Mason (56): “Sarah (26) is gevallen voor mijn innerlijk, niet voor het geld”

“Ik ben gevallen op zijn geweldige persoonlijkheid en zeker niet op zijn geld.” Dit lijkt...

Lees meer

Vrouw (64) ruilt alles in tegen een camper: “Ik betaal geen huur en heb mijn vrijheid gevonden”

Siobhan Daniels, een voormalige BBC-verslaggeefster uit Tunbridge Wells, Kent, VK, nam op 64-jarige leeftijd een...

Lees meer

Jongen (6) ziet zijn vader met een andere vrouw. Zijn onschuldige reactie schokt het internet

Kinderen zijn geweldig in hun vermogen om de wereld op hun eigen unieke manier te...

Lees meer

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.