Je ziet tegenwoordig veel advertenties voor bamboe kleding. Er is veel bamboe ondergoed, sokken en T-shirts te koop. Het is bijzonder dat harde bamboestengels veranderen in zachte stof.
Hoe kan dit eigenlijk? Het klinkt mooi omdat textiel en milieu veel besproken worden. Maar zachte bamboe kleding blijkt toch niet zo milieuvriendelijk te zijn. Wat is er aan de hand?
Bamboe lijkt beter voor het milieu dan katoen
Katoen vervuilt enorm bij textielproductie. Daarom is de overstap naar bamboe logisch. De meeste kleding is nog steeds van katoen. Bamboe lijkt een goede, ecologische oplossing.
Bamboe groeit heel snel. In China kan een bamboeplant wel een meter per dag groeien. Het heeft ook veel minder water nodig dan katoen. Na het oogsten groeit de plant weer aan.
Bamboe is dus goed voor de maker, de consument en de natuur. Daarom groeit de bamboe textielindustrie snel. Het is een van de snelst groeiende industrieën.
Proces van bamboe naar textiel is niet ecologisch
Op veel bamboe kleding labels staat dat het ecologisch verantwoord is. Het zou duurzaam zijn en de nodige certificaten hebben. Toch ontdekte Keuringsdienst van Waarde iets anders over bamboe kleding.
Om bamboe kleding te maken, is een intensief proces nodig. Het is niet eenvoudig om zachte draden van harde bamboestengels te maken. Dit kan alleen met chemicaliën.
Door een chemisch viscose-proces wordt zachte pulp gemaakt, van deze pulp worden draden gesponnen voor kleding. Eén van de chemicaliën is koolstof disulfide.
Dit is niet ongevaarlijk. Contact met deze stof kan geheugenverlies en verlammingen veroorzaken. Het is ook giftig voor dieren en natuur. Bamboe kleding is daardoor minder milieuvriendelijk dan gedacht.
Veel fabrieken in China werken niet netjes tijdens en na de productie van bamboe kleding. Chemisch afval wordt vaak gedumpt en het proces is vervuilend. Dit wordt niet verteld.
De antibacteriële, hypoallergene en duurzame claims zijn vaak niet juist. Bamboe in zachte kleding is dus minder duurzaam dan beweerd. Denk goed na voor je bamboe kleding koopt.
Bron: Womanly