Meer dan 100 keer per nacht wordt een mens kort wakker, zonder dat hij zich daar bewust van is. Deze korte wakkere momenten duren meestal slechts enkele seconden, waardoor we ze de volgende ochtend vergeten zijn. Pas wanneer een wakker moment langer dan vijf minuten duurt, wordt het echt opgemerkt. Meestal valt men daarna vrij snel weer in slaap. Maar als dit niet lukt en je merkt dat je moeilijk weer in slaap komt, kunnen bepaalde gewoontes na het ontwaken de boosdoener zijn. Hieronder staan zes gewoontes die ervoor kunnen zorgen dat je ’s nachts niet meer kunt inslapen.
-
Op de klok kijken
Bijna reflexmatig kijken mensen na het ontwaken als eerste naar de klok. Vervolgens begint het tellen: hoeveel tijd heb ik nog voordat de wekker gaat? Dit tellen en berekenen vraagt activiteit van je brein, dat enkele minuten eerder nog in rust was. Dit actieve denken kan ervoor zorgen dat je moeilijker terug in slaap valt.
-
Rechtop gaan zitten
Na onverwacht wakker worden ’s nachts voelen mensen zich vaak verward. De natuurlijke neiging is dan om rechtop te gaan zitten en de situatie te overzien. Dit geeft je lichaam echter het signaal dat het tijd is om op te staan, waardoor je hartslag versnelt en je moeilijker terug in slaap valt. Beter is het om stil te blijven liggen en direct je ogen weer te sluiten.
-
Woelen in bed
Het kan verleidelijk zijn om te denken dat het draaien en woelen helpt om een comfortabele slaappositie te vinden. Maar door constant te bewegen, breng je je lichaam juist in actie en maak je jezelf wakkerder. Dit maakt het lastiger om weer in een diepe slaap te komen.
-
Je partner wakker maken
Als je zelf niet kunt slapen, is het verleidelijk om je partner wakker te maken voor wat gezelschap. Maar in dit geval is gedeelde smart niet halve smart. Laat je partner slapen, anders worden jullie beiden onuitgerust wakker, wat kan leiden tot irritaties en zelfs ruzie.
-
Je telefoon erbij pakken
De telefoon hoort ’s nachts niet in de slaapkamer thuis. De verleiding om te checken of je nieuwe berichten hebt ontvangen, kan groot zijn. Het blauwe licht van het scherm vermindert echter de aanmaak van melatonine, het hormoon dat zorgt voor slaperigheid. Hierdoor kan het moeilijker worden om weer in slaap te vallen. Een goede oplossing is om je telefoon buiten de slaapkamer te laten.
-
Naar de wc gaan
De gedachte om even naar het toilet te gaan wanneer je toch al wakker bent, lijkt logisch. Doe dit echter alleen als het echt nodig is. Door op te staan en je lichaam in beweging te brengen, wordt je steeds alerter. Bovendien kan het felle licht in de badkamer je melatonineproductie nog verder verstoren. Als je toch moet gaan, overweeg dan een nachtlampje of LED-verlichting die je melatonineniveau niet beïnvloedt.
Het is vervelend om ’s nachts steeds wakker te worden en niet weer in slaap te kunnen vallen. De volgende dag voel je je moe, prikkelbaar en minder productief. Door de bovengenoemde zes gewoontes te vermijden, zul je merken dat je nachtrust aanzienlijk verbetert. Als dat niet genoeg helpt, kan het ook effectief zijn om het raam open te zetten voor frisse lucht of een ademhalingstechniek toe te passen. Zo’n techniek kan helpen je te ontspannen en sneller weer in slaap te vallen.
Blijf je ondanks deze tips last houden van slaapproblemen, dan kan het verstandig zijn om een arts te raadplegen. Langdurige slaapproblemen kunnen namelijk een negatieve invloed hebben op je gezondheid. Een dokter kan je helpen om de oorzaak van je slapeloosheid op te sporen en passende oplossingen te vinden.