Europa getroffen door eerste geval van zorgwekkend nieuw virus

Zweden heeft onlangs voor het eerst een ernstigere variant van het apenpokkenvirus, bekend als Clade I, buiten de Afrikaanse uitbraak gedetecteerd.


Deze ontdekking werd gedaan bij een patiënt in Stockholm die medische hulp zocht nadat hij was besmet in een gebied in Afrika waar het virus endemisch is.

Deze melding volgde kort nadat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de apenpokkenuitbraak als een wereldwijde gezondheidsnoodsituatie had bestempeld.

De WHO-directeur-generaal, Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, benadrukte de verontrustende snelle verspreiding van deze nieuwe clade in Oost-Congo-Kinshasa en de meldingen van gevallen in naburige landen.

Volgens hem vormen deze ontwikkelingen een nieuwe uitdaging in de beheersing van apenpokken, gezien de ernstigere symptomen en hogere sterftecijfers van Clade I. Dit virus, dat oorspronkelijk in Centraal-Afrika is ontdekt, heeft eerder in 2022 geleid tot een wereldwijde uitbraak veroorzaakt door de minder dodelijke Clade II-variant uit West-Afrika.


Volgens het Zweedse gezondheidsinstituut vormt de geïnfecteerde patiënt in Zweden “geen verhoogd risico voor de algemene bevolking”.

Het land heeft al ongeveer 300 gevallen van apenpokken geregistreerd in verband met de uitbraak van 2022. Toch wijst het op de mogelijkheid van verdere verspreiding, aangezien de WHO waarschuwt dat meer geïmporteerde Clade I-gevallen in Europa waarschijnlijk zijn.

De snelle verspreiding van het apenpokkenvirus in Centraal-Afrika en de opkomst van de ernstigere Clade I-variant roepen vragen op over de effectiviteit van de huidige volksgezondheidsstrategieën.

Het virus wordt voornamelijk overgedragen door direct contact met besmette dieren of via lichaamsvloeistoffen van besmette personen.


Het is van belang om bewustwording te creëren over preventieve maatregelen, zoals het vermijden van contact met wilde dieren en het opvolgen van hygiënevoorschriften.

Daarnaast spelen effectieve surveillancemechanismen een cruciale rol bij het identificeren en beheersen van uitbraken.

De introductie van technologische hulpmiddelen zoals de Outbreak Locator, die ook werd geactiveerd voor het monitoren van de #MPOX-uitbraak naast #H5N1, kan bijdragen aan een snellere identificatie en respons op uitbraken.

Dergelijke hulpmiddelen stellen autoriteiten in staat om potentiële verspreidingshaarden vroegtijdig te detecteren en aan te pakken, wat essentieel is in het licht van de toenemende globalisering en mobiliteit.

Terwijl de wereld zich herstelt van de COVID-19-pandemie, benadrukt deze nieuwe uitdaging het belang van voortdurende investeringen in gezondheidszorgsystemen en onderzoek naar infectieziekten.

Het vermogen om snel te reageren op opkomende gezondheidsbedreigingen is van vitaal belang om toekomstige pandemieën te voorkomen en de gezondheid van de wereldbevolking te waarborgen.



Ook interessant:

a woman's hands holding a blue nail

Dit wordt het weer tijdens het aankomende Pinksterweekend “Echt Hollands”

Het pinksterweekend staat voor de deur en veel mensen hopen op zonnige dagen voor een...

Lees meer

Vragen rondom zwangerschap ex Michael Van Gerwen zorgen voor commotie: ‘Wie is de vader?’

Dartslegende Michael van Gerwen en zijn vrouw Daphne Govers hebben besloten om een punt te...

Lees meer
Robert ten Brink

Robert ten Brink krijgt de schrik van zijn leven tijdens opnames All You Need Is Love

Tijdens de opnames van het populaire televisieprogramma All You Need Is Love heeft presentator Robert...

Lees meer

Yolanthe Cabau deelt emotionele boodschap: ‘Ernstig ziek’

Yolanthe Cabau laat binnenkort een hele andere kant van zichzelf zien in een nieuwe realityserie...

Lees meer
body of water under cloudy sky during daytime

Weersverwachting komede zomer 2025: extreme hitte op de loer..of valt het mee?

De lente van 2025 stelde niet teleur. Zonovergoten dagen, aangename temperaturen en weinig regen zorgden...

Lees meer

Dit gaat je vakantieplannen flink overhoop gooien: Dit staat ons deze zomer écht te wachten

Het is elk jaar weer de grote vraag zodra juni dichterbij komt: wat voor zomer...

Lees meer