Controleer eerst op slijtage
Het is slim om eerst te checken of je te maken hebt met kalkaanslag of met slijtage. Slijtage kan namelijk ook een doffe laag veroorzaken. Dit kun je testen door een beetje witte azijn op het glas te wrijven met je vinger. Als de doffe laag verdwijnt, dan is het kalkaanslag. Zo niet, dan is het waarschijnlijk slijtage en kun je het glas beter niet te hard schrobben, want dat maakt de schade alleen maar erger.
Tips voor glanzende glazen
Als je hebt vastgesteld dat het om kalkaanslag gaat, kun je aan de slag. Spoel het glas eerst af met schoon water, gebruik vervolgens een sponsje gedrenkt in azijn en spoel het daarna nogmaals af met warm water. Heb je meer glazen? Vul dan de gootsteen met water en een kopje witte azijn, laat de glazen daar een kwartiertje in liggen en spoel ze daarna af met schoon water. Voor hardnekkige aanslag aan de onderkant van het glas, vul je het glas met een beetje azijn en laat je het even inwerken voordat je het goed naspoelt met warm water.
Overweeg een waterontharder
Bij erg hard water kan het plaatsen van een waterontharder een oplossing zijn. Dit helpt niet alleen tegen aanslag op je glaswerk, maar ook tegen kalkaanslag op andere plekken in je huis, zoals de gootsteen, het bad en het toilet. Maar let op, te zacht water kan ook nadelen hebben voor glaswerk, zoals het versnellen van glascorrosie waardoor ze sneller slijten.
Gebruik van vaatwasmiddel en zout
Soms komen glazen dof uit de vaatwasser. Dit kan liggen aan het vaatwasmiddel. Als er niet genoeg glansspoelmiddel of zout in zit, kun je dat zelf toevoegen. Glansspoelmiddel zorgt ervoor dat water en dofheid veroorzakende stoffen makkelijk van het glas afglijden en dat het glas opdroogt zonder dof te worden. Extra zout helpt de waterontharder van de vaatwasser beter zijn werk te doen. We hebben eerder al eens meer tips gegeven voor het optimaal gebruiken van je vaatwasser.
Verwijder vet en etensresten
Als je glazen wast samen met bijvoorbeeld een vette pan of als de vaatwasser niet alle etensresten verwijdert, is het belangrijk om goed na te spoelen. Gebruik warm water en een goede dosis afwasmiddel. Zo verdwijnt het vettige laagje. Om je handen te beschermen tegen het afwasmiddel, kun je schoonmaakhandschoenen dragen.
De juiste watertemperatuur
Het water waarmee je afwast kan het beste rond de 60 graden zijn. Bij lagere temperaturen kan er makkelijker aanslag ontstaan en bij hogere temperaturen kunnen er krassen op het glas komen.
Droog je glazen goed
Als je met de hand afwast, kun je het beste de glazen direct afdrogen in plaats van ze aan de lucht te laten drogen. Zo voorkom je witte vlekken en blijven je glazen mooi helder.
Bron: Maxvandaag