In tegenstelling tot een gewone verkoudheid, waarbij je je meestal na enkele dagen tot een week beter voelt, blijven de symptomen bij chronische verkoudheid aanhouden of komen ze steeds terug, waardoor je je gedurende lange tijd niet fit voelt.
Wat kan de oorzaak zijn?
In de meeste gevallen wordt chronische verkoudheid veroorzaakt door een allergie. Patiënten realiseren zich vaak niet dat ze allergisch zijn, waardoor ze vaak lange tijd met klachten blijven rondlopen. “Ze ervaren vaak algemene symptomen zoals vermoeidheid, tranende ogen, een verstopte neus en een vol gevoel,” legt KNO-arts Friebel uit. “Als je bijvoorbeeld last hebt van een huisstofmijtallergie, kun je in de herfst en winter meer klachten ervaren dan in de zomer. Wanneer je dan een loopneus krijgt, denk je dat het door een virus komt en dat je gewoon verkouden bent.” Het komt vaak voor dat deze patiënten bovenop hun allergie ook nog eens een virus oplopen, omdat gezwollen en geïrriteerde slijmvliezen hen vatbaarder maken.
Naast allergieën ook andere mogelijke oorzaken van chronische verkoudheid, zoals:
- Langdurig gebruik van bepaalde medicijnen: sommige medicijnen kunnen verkoudheidsklachten als bijwerking hebben, en neussprays en neusdruppels kunnen het neusslijmvlies beschadigen als ze te lang worden gebruikt.
- Afwijkingen in het slijmvlies of de neusbijholten, zoals neuspoliepen.
- Een scheefstaand neustussenschot, wat kan leiden tot een verstopt gevoel en ademhalingsproblemen.
- Zwangerschap: hormonale schommelingen kunnen de kans op verkoudheid vergroten.
- Zeldzame aandoeningen, zoals aangeboren luchtwegaandoeningen.
- Een verzwakt immuunsysteem kan je ook gevoeliger maken voor (chronische) verkoudheid. Om je immuunsysteem te versterken, kun je gezond eten, voldoende slaap krijgen, regelmatig bewegen en roken vermijden.
Wat kun je doen?
Voor een gewone verkoudheid heb je meestal geen medicijnen nodig. Volgens Gezondheidsplein kunnen neusspray en pijnstillers zoals paracetamol de klachten tijdelijk verlichten. Hetzelfde geldt voor chronische verkoudheid, maar op de lange termijn lossen ze de symptomen niet op. Het veelvuldig en langdurig gebruik van neusspray kan de klachten zelfs verergeren.
Als je vermoedt dat je chronisch verkouden bent, is het raadzaam om een arts te raadplegen. Deze kan je helpen om de oorzaken van je klachten te achterhalen. Friebel benadrukt: “Pas als we dit goed in beeld hebben, kunnen we bepalen wat de beste behandeling is.” Indien nodig zal je huisarts je doorverwijzen naar een specialist, zoals een allergoloog of KNO-arts, voor verder onderzoek. Ken jij nog andere symptomen van chronische verkoudheid? Laat het ons weten door te reageren onder het bericht op Facebook. Vergeet ook niet om het artikel te delen.