Dit is wat het kost om het huis leeg te halen als er iemand overleden is

Een dierbare verliezen is een van de meest ingrijpende gebeurtenissen in het leven. Het laatste waar u op dat moment aan wilt denken, is de woningontruiming. Vooral als de overledene in een bejaardentehuis of zorgcentrum woonde, moet de woning vaak binnen enkele dagen worden ontruimd.

In deze dagen bent u al druk met het regelen van de uitvaart en de emoties die daarbij komen kijken. Gelukkig zijn er professionele ontruimingsbedrijven die u deze zorg uit handen kunnen nemen. Het goede nieuws is, het hoeft helemaal niet duur te zijn.

Als u overweegt om een ontruimingsfirma in te schakelen om een huis te laten leeghalen na een overlijden, vraagt u zich wellicht af hoe zo’n proces in zijn werk gaat.

Over het algemeen verloopt een woningontruiming in vier stappen: inventariseren van de inboedel, sorteren van de inboedel, het daadwerkelijke ontruimen van de woning en ten slotte de oplevering.

De eerste stap bij het leeghalen van een huis na overlijden is het inventariseren van de inboedel. Een specialist van het ontruimingsbedrijf komt bij u langs om de grootte van de inboedel te bepalen en met u te overleggen wat er allemaal moet gebeuren. Dit is ook het moment waarop u aangeeft welke spullen u wilt behouden.

Vaak zijn veel spullen al verdeeld door de erfenis, maar er blijven ook veel spullen over die emotionele waarde kunnen hebben. De specialist zal aan de hand van dit gesprek een inschatting maken van de kosten van de ontruiming. Als u akkoord gaat met de gemaakte afspraken, kan het ontruimingsbedrijf aan de slag.

De tweede stap in het proces is het sorteren van de inboedel. De specialisten beginnen de woningontruiming door alle spullen in verschillende categorieën te sorteren. Dit kunnen bijvoorbeeld de volgende categorieën zijn: spullen die u wilt bewaren, spullen die verkocht kunnen worden, spullen die gedoneerd kunnen worden, spullen die weggegooid moeten worden en spullen die opgeslagen kunnen worden.

Op deze manier wordt alles netjes gesorteerd en weet u zeker dat waardevolle spullen niet verloren gaan. Nadat alles is gesorteerd, gaat het ontruimingsbedrijf verder met het daadwerkelijke leeghalen van de woning. De inboedel wordt naar de kringloop, het stort, een opslag of een andere afgesproken locatie gebracht.

De specialisten letten er goed op dat ze geen waardevolle spullen weggooien. Mochten ze tijdens het ontruimen nog foto’s of belangrijke documenten tegenkomen, dan zorgen ze ervoor dat deze alsnog bij u terechtkomen. Het leeghalen van een huis neemt meestal één tot enkele dagen in beslag, afhankelijk van de grootte van de inboedel.

Een ontruimingsfirma levert de woning doorgaans bezemschoon op, maar u kunt er ook voor kiezen om meer klussen voor de oplevering uit te besteden aan het ontruimingsbedrijf. De laatste stap in het proces is de oplevering van de woning. Woningontruimers leveren de woning in de regel bezemschoon op.

Daarna zijn er echter nog wel enkele klussen die gedaan moeten worden voordat u bijvoorbeeld de sleutels kunt inleveren. Hierbij kunt u denken aan het verwijderen van vloerbedekking en gordijnrails, het vullen van gaten in de muren en een grondige schoonmaak. U kunt ervoor kiezen om deze klussen zelf te doen, maar u kunt ook het ontruimingsbedrijf inschakelen.

Zo is de woning binnen no-time klaar voor oplevering en hoeft u zich nergens zorgen over te maken. Ook de eindinspectie en de sleuteloverdracht kunt u overlaten aan het ontruimingsbedrijf. Wat zijn de extra opties die u kunt overwegen bij een woningontruiming na overlijden?

Het verwijderen van vloeren, het verwijderen van gordijnen en gordijnrails, het vullen van gaten in de muren, een grondige schoonmaak, de eindinspectie van de verhuurder en de sleuteloverdracht bij de woningbouw.

Deze extra diensten zorgen ervoor dat u zich volledig kunt richten op het rouwproces en het regelen van de uitvaart, zonder dat u zich zorgen hoeft te maken over de staat van de woning. Kortom, het inschakelen van een ontruimingsbedrijf bij een woningontruiming na overlijden kan u veel tijd en zorgen besparen.

De vier stappen in het proces – inventariseren van de inboedel, sorteren van de inboedel, het daadwerkelijke ontruimen van de woning en de oplevering – worden door professionals zorgvuldig uitgevoerd.

Door extra opties zoals het verwijderen van vloeren, het vullen van gaten en de eindinspectie van de verhuurder kunt u er zeker van zijn dat de woning in perfecte staat wordt opgeleverd. Het inschakelen van een ontruimingsbedrijf geeft u de ruimte om te rouwen en te zorgen voor een waardig afscheid van uw dierbare.



Ook interessant:

a man sitting at a table writing on a piece of paper

Albert (75): ‘Ik heb mijn kleinzoon uit mijn testament geschrapt omdat hij nooit op bezoek komt’

Het klinkt misschien hard, maar ik heb mijn kleinzoon uit mijn testament geschrapt. Het was...

Lees meer
selective focus photography of man wearing blue and white striped collared top

Jan (65): ‘Ik vind dat mijn kinderen geen recht hebben op hun erfenis, ik wil alles zelf opmaken’

<div class="flex-shrink-0 flex flex-col relative items-end"> <div> <div class="pt-0"> <div class="gizmo-bot-avatar flex h-8 w-8 items-center...

Lees meer

Opgelet: Een likje van je hond of kat? Dit is kan erg gevaarlijk zijn!

In het schattige schouwspel van honden- en kattenkusjes schuilt een potentieel gevaar dat velen negeren....

Lees meer

Let op: Dit is waarom je beter niet met je gordijn open kan slapen

Er valt veel te zeggen over slaap, en het blijkt dat zelfs de eenvoudigste gewoonten,...

Lees meer

Let op! Zo spot je ‘nep-kortingen’ op Black Friday

Black Friday en de feestdagen zoals Sinterklaas en Kerstmis staan bekend om grote kortingen en...

Lees meer

‘Ik dacht dat Too Good To Go tas van 2 euro koopje was, maar toen deed ik gruwelijke ontdekking’

Een vrouw dacht dat ze een koopje had gedaan met haar Too Good To Go-tas...

Lees meer

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.