Dit is waarom plastic bakjes en bekers niet droog worden in de vaatwasser (zó wel)

Het is een veelvoorkomend probleem: je vaatwasser is klaar, maar bij het uitruimen ontdek je dat de plastic bekertjes en bakjes nog steeds vochtig zijn, terwijl al het andere vaatwerk droog is. Wat is hier de oorzaak van en hoe kun je dit probleem oplossen? In dit artikel leggen we uit waarom plastic bekertjes en bakjes vaak nat uit de vaatwasser komen en geven we je handige tips om dit probleem te verhelpen.
white plate on rack

Waarom drogen plastic bekertjes niet goed?

Allereerst is het belangrijk om te begrijpen dat er twee hoofdoorzaken zijn voor het feit dat plastic bekertjes en bakjes niet goed drogen in de vaatwasser. De eerste oorzaak heeft te maken met het materiaal zelf. Plastic is namelijk gemaakt van een hydrofoob materiaal. Dit betekent dat het waterafstotend is, waardoor waterdruppeltjes op het oppervlak blijven liggen. Bij hydrofiele materialen, zoals porselein, blijft er geen water achter, wat resulteert in droge kopjes en borden.

Hydrofoob versus hydrofiel

Het verschil tussen hydrofoob en hydrofiel materiaal is cruciaal. Hydrofoob materiaal stoot water af, wat betekent dat waterdruppels niet gemakkelijk van het oppervlak afglijden. Hierdoor blijven er na het wasprogramma waterdruppels achter op je plastic bekertjes en bakjes. Hydrofiel materiaal daarentegen absorbeert water, waardoor het water sneller verdampt en het vaatwerk droger uit de vaatwasser komt.

Screenshot

Warmtegeleiding van plastic

De tweede reden waarom plastic bekertjes en bakjes niet goed drogen, heeft te maken met de warmtegeleiding van het materiaal. Plastic geleidt warmte minder goed dan andere materialen zoals glas of porselein. Dit betekent dat plastic bekertjes en bakjes kouder blijven tijdens het droogproces in de vaatwasser. Omdat de temperatuur van het plastic lager blijft, verdampt het water minder snel en blijven er dus waterdruppels achter.

De praktische oplossing

Gelukkig is er een eenvoudige oplossing voor dit probleem. Door plastic bekertjes en bakjes schuin in de vaatwasser te plaatsen, kan het water gemakkelijker van het oppervlak afglijden. Hierdoor blijven er minder waterdruppels achter en drogen de bekertjes en bakjes beter. Het is een simpele aanpassing die een groot verschil kan maken in het droogresultaat.

person in black shirt and blue denim jeans standing in front of white plastic bottles

Het juiste inruimen

Wanneer je de vaatwasser inruimt, zorg er dan voor dat de plastic items niet rechtop staan, maar schuin of op hun zij liggen. Dit bevordert de afvoer van water en zorgt ervoor dat de lucht beter kan circuleren, wat het droogproces verbetert. Deze methode is effectief omdat het zwaartekracht helpt het water van het oppervlak te laten lopen.

De deur van de vaatwasser

Een andere handige tip is om de deur van de vaatwasser open te zetten zodra het programma klaar is. Dit helpt het resterende vocht sneller te laten verdampen door de toevoer van frisse lucht. Sommige moderne vaatwassers hebben zelfs een automatische deuropening aan het einde van het programma, waardoor het droogproces efficiënter verloopt. Door deze extra luchtcirculatie kunnen de plastic bekertjes en bakjes beter drogen.

shallow focus photo of white and gray plastic containers

Gebruik van een droogmiddel

Naast deze praktische tips, kan het gebruik van een droogmiddel in de vaatwasser ook helpen bij het drogen van plastic bekertjes en bakjes. Droogmiddelen verminderen de oppervlaktespanning van water, waardoor het gemakkelijker van het oppervlak afglijdt. Dit kan een groot verschil maken, vooral bij hydrofoob materiaal zoals plastic.

Regelmatig onderhoud

Het is ook belangrijk om je vaatwasser regelmatig te onderhouden. Maak de sproeiarmen en filters schoon om ervoor te zorgen dat de vaatwasser optimaal werkt. Een goed functionerende vaatwasser draagt bij aan een beter droogresultaat voor al je vaatwerk, inclusief plastic items.

Conclusie

Het drogen van plastic bekertjes en bakjes in de vaatwasser kan een uitdaging zijn vanwege de hydrofobe eigenschappen en de slechte warmtegeleiding van plastic. Door de bekertjes en bakjes schuin te plaatsen en de deur van de vaatwasser open te zetten na het wasprogramma, kun je het droogproces verbeteren. Daarnaast kan het gebruik van een droogmiddel en regelmatig onderhoud van de vaatwasser bijdragen aan een beter droogresultaat. Met deze eenvoudige tips kun je voortaan genieten van droge plastic bekertjes en bakjes uit de vaatwasser.Ook interessant:

Dringende terugroepactie Jumbo: Breng dit product direct terug!

Het is een veelvoorkomend probleem: je vaatwasser is klaar, maar bij het uitruimen ontdek je...

Lees meer

WEERALARM: KNMI waarschuwt voor zware windstoten in deze gebieden

Het is een veelvoorkomend probleem: je vaatwasser is klaar, maar bij het uitruimen ontdek je...

Lees meer

Deze 10 dingen hoef je maar één keer per jaar schoon te maken (en jij doet het vast vaker)

Het is een veelvoorkomend probleem: je vaatwasser is klaar, maar bij het uitruimen ontdek je...

Lees meer

Uienschillen: Gooi ze nooit weg: je hebt geen idee wat je ermee kunt doen!

Het is een veelvoorkomend probleem: je vaatwasser is klaar, maar bij het uitruimen ontdek je...

Lees meer
person in blue gloves holding white textile

Dit is hoeveel calorieën je verbrand tijdens het schoonmaken

Het is een veelvoorkomend probleem: je vaatwasser is klaar, maar bij het uitruimen ontdek je...

Lees meer

Verloren smaken: nostalgische lekkernijen die je vergeten bent

Het is een veelvoorkomend probleem: je vaatwasser is klaar, maar bij het uitruimen ontdek je...

Lees meer

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.