De echte oorzaken
Wat veroorzaakt dan wel dat koffie zo’n effect heeft op onze darmen? Er zijn een paar theorieën. Dr. Kyle Staller legt aan CNN uit dat koffie het zenuwstelsel of de hormoonbalans kan beïnvloeden, wat dan weer invloed heeft op de dikke darm. Dit kan het proces van de darmen in gang zetten. Zo zou koffie het hormoon gastrine kunnen stimuleren, dat belangrijk is voor de aanmaak van maagzuur. Dit maagzuur helpt ons voedsel te verteren en stimuleert de activiteit in de dikke darm.
Een andere mogelijke oorzaak zijn de melanoïden, die ontstaan tijdens het branden van de koffie. Deze stoffen kunnen de spijsvertering bevorderen, volgens voedingsdeskundige en diëtist Jerlyn Jones.
Kan koffie helpen bij verstopping?
Nu we weten dat koffie de darmactiviteit kan versnellen, rijst de vraag of het ook een middel kan zijn tegen verstopping. Volgens Staller is dat mogelijk, maar hij waarschuwt wel voor onverwachte en dringende toiletbezoeken, wat ook niet altijd prettig is. Jones benadrukt dat bij verstopping een dieet rijk aan vezels, met veel fruit, granen, bonen en zaden, een betere oplossing is.
Goed nieuws voor koffieliefhebbers
Als je dol bent op je dagelijkse kopjes koffie en het toiletbezoek neemt zoals het komt, dan is er nog meer goed nieuws. Koffie zou namelijk ook voordelen hebben voor je nieren. Zo kan het drinken van koffie, ondanks het toiletbezoek, toch een positief effect hebben op je gezondheid.
Ben jij vandaag al geweest? Laat het ons weten door te reageren onder het bericht op Facebook. Vergeet ook niet om het artikel te delen!
Bron: Margriet