Dit is waarom je beter geen BH meer meer kan dragen

Sportbeha’s, ondersteuners mét of juist zonder beugels, bandjes en push-up of exemplaren met een sensueel stofje. De keuzes zijn eindeloos en bijna niet meer weg te denken uit ons dagelijkse leven. Maar wist je dat het best gezond is om af en toe je beha in de kast te laten hangen?

We hoeven het je eigenlijk niet uit te leggen: een ‘bustehouder’ ondersteunt, zorgt voor comfort en soms zelfs voor extra zelfvertrouwen. Maar eerlijk is eerlijk: een beha kan soms ook irritant zijn. Stekende beugels, kriebelende labeltjes en afzakkende bandjes.. het is allesbehalve een pretje.

Naast dat deze irritaties goede redenen zijn om eens kritisch te kijken naar de juiste beha-maat, voelt het als een enorme bevrijding zodra je na een lange dag zonder beha op de bank ploft. Maar wat als je voortaan vaker beha-loos door het leven gaat? Heeft dat dan effect op je borsten?

Ja, geen beha dragen heeft zeker effect op je borsten én op je gezondheid in het algemeen. Volgens een jarenlange studie van de Franse onderzoeker Dr. Jean-Denis Rouillon van de Universiteit van Franche-Comté zou het effect van geen beha dragen ervoor zorgen dat de huid rondom je borsten een stuk zachter wordt.

Niet gek, als je bedenkt dat je je borsten dagelijks ‘inpakt’ en ze hierdoor sneller in aanraking komen met zweet en bacteriën. Daarnaast ontdekte Rouillon dat tepels met gemiddeld zeven millimeter per jaar gelift worden als je je beha in de kast laat liggen.

”Doordat je geen beha draagt moet je borstweefsel zelf harder aan de slag, waardoor ze juist op een natuurlijke manier een lift krijgen.” Weg met die beha dus, want je borsten zijn blijkbaar liever lui dan moe.

underwear, lingerie, bra

Ook borstweefseltherapeut Leen Steyaert legde aan RTL Nieuws uit dat geen beha dragen veel voordelen heeft voor je lichaam. ”Het maakt je borsten net even wat steviger en het helpt je bindweefsel en ondersteunde ligamenten beter te ontwikkelen.

Je borsten bestaan uit veel vetweefsel en lymfevaten, wat afgekneld wordt door de beugels van je beha. Om de doorbloeding van je borsten te stimuleren en een stagnatie van toxische stoffen tegen te gaan, kan je die beha beter uitlaten.”

Francine van Broekhoven, thermograaf en oprichter van De Groene Zuster, is het daarmee eens. In een eerder gepubliceerd artikel op gezondnu legde ze uit dat lymfevaten en lymfeklieren erg belangrijk zijn voor het afvoeren van afvalstoffen uit de borst.

”Zie het als een soort vuilophaaldienst. De belangrijkste lymfeklieren van de borst liggen in de oksels en onder de sleutelbeenderen. Deze klieren komen pas in beweging als we onze spieren bewegen. Omdat onze borsten niet uit zichzelf kunnen bewegen, hebben borsten de schommelingen nodig die ontstaan als we bewegen.”

Een beha kan hierdoor flink in de weg zitten. Toegegeven: we snappen dat het spannend is en het echt niet altijd uitkomt om behaloos door het leven te gaan. Zeker als je last hebt van gevoelige of grote borsten kan een beha een uitkomst zijn.

Wil je toch graag proberen je ‘vriendinnen’ de vrijheid te geven die ze nodig hebben? Kies dan eens voor een bralette. Dat is een beha zonder beugels en voorgevormde cups. Heb je een vrije dag of werk je vanuit huis? Laat die beha dan gewoon lekker achterwege en hang je borsten ‘los in de kooi’.

Fijner voor jou, fijner voor je borsten.Ook interessant:

Alarmerende uitspraken van HAK-topvrouw: Klimaatverandering dreigt voor schaarste te zorgen!

<div class="flex flex-grow flex-col max-w-full"> <div class="min-h-[20px] text-message flex w-full flex-col items-end gap-2 whitespace-pre-wrap break-words...

Lees meer

Pas op! Dit populaire vakantieland heeft de meeste flitspalen en torenhoge boetes!

Vakantie is altijd iets om naar uit te kijken. Veel mensen kiezen ervoor om met...

Lees meer

Net binnen: Wereldwijd problemen door computerstoring “Schiphol ook getroffen”

Schiphol ondervindt ernstige problemen door een wereldwijde computerstoring. De luchthaven meldt op haar website dat...

Lees meer

Mason (56): “Sarah (26) is gevallen voor mijn innerlijk, niet voor het geld”

“Ik ben gevallen op zijn geweldige persoonlijkheid en zeker niet op zijn geld.” Dit lijkt...

Lees meer

Vrouw (64) ruilt alles in tegen een camper: “Ik betaal geen huur en heb mijn vrijheid gevonden”

Siobhan Daniels, een voormalige BBC-verslaggeefster uit Tunbridge Wells, Kent, VK, nam op 64-jarige leeftijd een...

Lees meer

Jongen (6) ziet zijn vader met een andere vrouw. Zijn onschuldige reactie schokt het internet

Kinderen zijn geweldig in hun vermogen om de wereld op hun eigen unieke manier te...

Lees meer

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.