Dit is waarom een glas water in de ochtend niet altijd gezond is (en wat je wel kunt doen)

Een goed georganiseerde keuken is altijd prettig, zelfs als deze klein is. In Duitsland staat kraanwater bekend als Kranenberger of Kranenwasser en wordt beschouwd als van uitstekende kwaliteit, volgens het Umweltbundesamt. Als je huis geen loden leidingen heeft, kun je kraanwater zonder zorgen drinken.

Een glas kraanwater in de ochtend lijkt logisch. Het helpt je stofwisseling op gang en draagt bij aan verzadiging, wat kan helpen bij het afvallen. Maar niet veel mensen weten dat een glas water uit de kraan ook schadelijk kan zijn, vooral als je uit gewoonte warm water drinkt.

Hoe kan een simpel glas water nu ongezond zijn? Dat leggen we uit in de volgende paragrafen.

Deze stoffen komen in het drinkwater

De korte antwoord op de vraag wat er ongezond kan zijn aan een glas water is: een heleboel. Wanneer je ’s morgens direct een glas kraanwater drinkt, krijg je mogelijk niet alleen vloeistof binnen, maar ook micro-organismen en chemische stoffen.

Als het water ’s nachts lange tijd in de leidingen staat, neemt het de stoffen uit de leidingen op. Dit kunnen bijvoorbeeld kiemen en bacteriën zijn, maar ook andere afzettingen. Dit water staat bekend als stagnatiewater. In sommige huizen waar de leidingen zijn nageïsoleerd, kan het water zelfs besmet zijn met BPA, de giftige chemische stof bisfenol A.

Water ’s morgens 30 seconden laten lopen

Om geen risico te lopen en de voordelen van een glas water in de ochtend te behouden, moet je het kraanwater elke ochtend een halve minuut laten lopen. Dit is lang genoeg om het besmette stagnatiewater uit de leidingen te spoelen. Dit geldt ook als je water voor thee of koffie gebruikt.

Laat het water uit de kraan stromen totdat het heel koud is, als je geen tijd wilt meten. Dit betekent meestal dat het water vers is. Reinig daarnaast regelmatig de kranen, de perlator (mengkraan) en de waterbesparende opzetstukken. Deze kunnen bacteriën, kiemen en kalk ophopen, die in het drinkwater terecht kunnen komen.

Geen waterverspilling

Vers en koel kraanwater smaakt niet alleen goed, maar is ook ecologisch verantwoord. De klimaatbelasting door mineraalwater is 600 keer hoger dan bij gezuiverd kraanwater. Bovendien is kraanwater veel goedkoper dan mineraalwater uit flessen. En je hoeft geen zware kratten te sjouwen, omdat kraanwater direct bij je thuis geleverd wordt.

Door het water even te laten lopen, speel je op veilig. Om verspilling te voorkomen, kun je het opgevangen water gebruiken voor je planten. Voor planten zijn de micro-organismen en afzettingen meestal geen probleem. Planten geven vaak de voorkeur aan oud water omdat het vaak iets warmer is dan vers kraanwater.

tap, nature, black

Gezonder drinken zonder verspilling – eigenlijk geen probleem, toch?

Regelmatig onderhoud aan je kraansysteem is essentieel. Dit betekent niet alleen dat je het water regelmatig moet laten stromen, maar ook dat je ervoor zorgt dat je kranen en opzetstukken schoon zijn. Dit helpt om eventuele ophopingen van bacteriën en kalk te voorkomen.

Door deze eenvoudige maatregelen te volgen, kun je genieten van schoon en veilig drinkwater in de ochtend zonder gezondheidsrisico’s. Het is een kleine moeite die veel kan betekenen voor je gezondheid en het milieu.

Kraanwater dat ’s nachts in de leidingen blijft staan, kan verschillende stoffen opnemen die potentieel schadelijk zijn. Door het water even te laten lopen, verminder je deze risico’s aanzienlijk en zorg je ervoor dat je een gezond glas water drinkt.

Gebruik de opgevangen stagnatiewater voor je planten en vermijd waterverspilling. Dit maakt het mogelijk om ecologisch verantwoord om te gaan met je waterverbruik terwijl je zorgt voor gezonde hydratatie.

Het drinken van kraanwater in de ochtend is een goede gewoonte, mits je de juiste voorzorgsmaatregelen neemt. Zorg ervoor dat het water vers is en dat je leidingen schoon zijn, zodat je veilig kunt genieten van de voordelen van hydratatie zonder de nadelen.

Door bewust om te gaan met je waterverbruik en de kwaliteit van je drinkwater, draag je bij aan een duurzame en gezonde leefstijl. Kleine aanpassingen in je dagelijkse routine kunnen een groot verschil maken voor je welzijn.

Zo kun je blijven genieten van je ochtendritueel met een glas kraanwater, wetende dat je de juiste stappen hebt genomen om het zo gezond mogelijk te houden. Laat je niet afschrikken door de mogelijke risico’s, maar wees gewoon voorbereid en geïnformeerd.

CHet drinken van kraanwater in de ochtend kan zeer gezond zijn, zolang je rekening houdt met de manier waarop je het water gebruikt en de kwaliteit van je leidingen in de gaten houdt. Met een paar eenvoudige maatregelen kun je zorgeloos genieten van je ochtendglas water en bijdragen aan een beter milieu.Ook interessant:

Alarmerende uitspraken van HAK-topvrouw: Klimaatverandering dreigt voor schaarste te zorgen!

<div class="flex flex-grow flex-col max-w-full"> <div class="min-h-[20px] text-message flex w-full flex-col items-end gap-2 whitespace-pre-wrap break-words...

Lees meer

Pas op! Dit populaire vakantieland heeft de meeste flitspalen en torenhoge boetes!

Vakantie is altijd iets om naar uit te kijken. Veel mensen kiezen ervoor om met...

Lees meer

Net binnen: Wereldwijd problemen door computerstoring “Schiphol ook getroffen”

Schiphol ondervindt ernstige problemen door een wereldwijde computerstoring. De luchthaven meldt op haar website dat...

Lees meer

Mason (56): “Sarah (26) is gevallen voor mijn innerlijk, niet voor het geld”

“Ik ben gevallen op zijn geweldige persoonlijkheid en zeker niet op zijn geld.” Dit lijkt...

Lees meer

Vrouw (64) ruilt alles in tegen een camper: “Ik betaal geen huur en heb mijn vrijheid gevonden”

Siobhan Daniels, een voormalige BBC-verslaggeefster uit Tunbridge Wells, Kent, VK, nam op 64-jarige leeftijd een...

Lees meer

Jongen (6) ziet zijn vader met een andere vrouw. Zijn onschuldige reactie schokt het internet

Kinderen zijn geweldig in hun vermogen om de wereld op hun eigen unieke manier te...

Lees meer

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.