Dit is de reden dat Duitse supermarkten 3x zo goedkoop zijn! (en jij hierheen moet)

In Duitsland kun je jouw dagelijkse boodschappen veel voordeliger doen dan in Nederland. Vooral sterke drank, bier, sigaretten, frisdrank, wasmiddel en drogisterij-artikelen zijn daar een stuk goedkoper. Maar hoe kan dat eigenlijk? Retaildeskundige Cor Molenaar geeft ons vijf redenen.

1. Lagere BTW en accijnzen

Ten eerste is de BTW in Duitsland lager. “In Duitsland hebben ze een algemeen tarief van 19 procent en een verlaagd tarief van 7 procent. Dit scheelt vergeleken met de 21 procent en 9 procent in Nederland,” aldus Molenaar.

Daarnaast zijn de accijnzen in Duitsland aanzienlijk lager. Hierdoor zijn alcohol en sigaretten veel goedkoper. “In Duitsland betaal je negen euro voor een krat bier. In Nederland kost dat al snel het dubbele.”

2. Meer concurrentie

Een andere reden voor het prijsverschil is de hoeveelheid concurrentie. “In Nederland hebben we eigenlijk maar twee grote spelers: Albert Heijn en Jumbo. In Duitsland zijn er veel meer concurrenten. Supermarkten houden de prijzen laag om klanten aan te trekken,” zegt Molenaar.

3. Grotere inkoopkracht

Duitse supermarkten hebben ook een grotere inkoopkracht dan Nederlandse winkels. Door het grotere aantal inwoners kunnen ze grotere hoeveelheden producten inkopen. “Hierdoor kunnen ze meer korting bedingen dan onze supermarkten,” legt Molenaar uit.

4. Minder aanbiedingen

Ook de hoeveelheid aanbiedingen speelt een rol. In Duitsland zijn er weinig aanbiedingen. Alle producten in de supermarkt of drogist zijn relatief goedkoop. Af en toe worden producten afgeprijsd.

“Nederlanders zijn dol op aanbiedingen,” zegt Molenaar. “Maar die aanbiedingen moeten betaald worden. Daarom is de normale prijs van producten hier vaak hoger. Zo kunnen supermarkten de vele aanbiedingen financieren.”

5. Inkoopbeperkingen

Tot slot legt Molenaar uit dat winkels te maken hebben met inkoopbeperkingen. Fabrikanten dwingen hen om producten te kopen in het land waar ze deze verkopen. Cola is bijvoorbeeld veel goedkoper in Duitsland, maar Nederlandse supermarkten kunnen het daar niet kopen en hier laten leveren. Ze moeten inkopen bij het Nederlandse verkoopkantoor van de frisdrankfabrikanten.

gray and red shopping carts

Supermarkten kunnen ook niet zelf de grens over om daar de colaflessen in te kopen. “Producten die in Nederland verkocht worden, moeten door een EU-maatregel ook een Nederlands etiket hebben,” vertelt Molenaar.

De Europese Commissie berekende dat consumenten hierdoor ongeveer 14 miljard euro meer betalen voor boodschappen.

De lagere BTW en accijnzen in Duitsland zorgen voor een groot prijsverschil. Dit betekent dat basisbehoeften zoals drank en tabak daar goedkoper zijn. Dit is aantrekkelijk voor mensen die dicht bij de grens wonen.

De hogere concurrentie in Duitsland draagt ook bij aan de lagere prijzen. Meer supermarkten strijden om dezelfde klanten, wat resulteert in lagere prijzen om aantrekkelijk te blijven.

De grotere inkoopkracht van Duitse supermarkten stelt hen in staat om betere prijzen te onderhandelen. Dit voordeel wordt doorgegeven aan de consument in de vorm van lagere prijzen.

Het beperkte aantal aanbiedingen in Duitsland houdt de prijzen consistent laag. Dit is in tegenstelling tot Nederland, waar frequente aanbiedingen worden gebruikt om klanten aan te trekken, maar de basisprijzen daardoor hoger zijn.

De inkoopbeperkingen die door fabrikanten worden opgelegd, beperken de mogelijkheden van Nederlandse supermarkten om goedkopere producten uit Duitsland te halen. Dit zorgt ervoor dat consumenten in Nederland hogere prijzen betalen voor dezelfde producten.

Het prijsverschil tussen Nederland en Duitsland kan aanzienlijk zijn. Voor veel mensen is dit een reden om boodschappen over de grens te doen, vooral voor producten zoals drank, tabak en schoonmaakmiddelen.

De regelgeving van de EU speelt ook een rol in het prijsverschil. De eis voor een Nederlands etiket op producten die in Nederland worden verkocht, maakt het moeilijker om goedkopere alternatieven uit het buitenland te importeren.

Dit betekent dat consumenten in Nederland vaak meer betalen voor hun dagelijkse boodschappen. Het is een punt van frustratie voor velen die de prijsverschillen opmerken en proberen hun boodschappenbudget te beheren.

Door de verschillende factoren die bijdragen aan de lagere prijzen in Duitsland, kunnen Nederlandse consumenten profiteren door grensoverschrijdend te winkelen. Dit kan vooral voordelig zijn voor grote aankopen of bulkgoederen.

Het begrijpen van de redenen achter de prijsverschillen kan consumenten helpen om beter geïnformeerde keuzes te maken over waar en hoe ze hun geld uitgeven. Dit inzicht kan leiden tot besparingen op de dagelijkse boodschappen.Ook interessant:

Alarmerende uitspraken van HAK-topvrouw: Klimaatverandering dreigt voor schaarste te zorgen!

<div class="flex flex-grow flex-col max-w-full"> <div class="min-h-[20px] text-message flex w-full flex-col items-end gap-2 whitespace-pre-wrap break-words...

Lees meer

Pas op! Dit populaire vakantieland heeft de meeste flitspalen en torenhoge boetes!

Vakantie is altijd iets om naar uit te kijken. Veel mensen kiezen ervoor om met...

Lees meer

Net binnen: Wereldwijd problemen door computerstoring “Schiphol ook getroffen”

Schiphol ondervindt ernstige problemen door een wereldwijde computerstoring. De luchthaven meldt op haar website dat...

Lees meer

Mason (56): “Sarah (26) is gevallen voor mijn innerlijk, niet voor het geld”

“Ik ben gevallen op zijn geweldige persoonlijkheid en zeker niet op zijn geld.” Dit lijkt...

Lees meer

Vrouw (64) ruilt alles in tegen een camper: “Ik betaal geen huur en heb mijn vrijheid gevonden”

Siobhan Daniels, een voormalige BBC-verslaggeefster uit Tunbridge Wells, Kent, VK, nam op 64-jarige leeftijd een...

Lees meer

Jongen (6) ziet zijn vader met een andere vrouw. Zijn onschuldige reactie schokt het internet

Kinderen zijn geweldig in hun vermogen om de wereld op hun eigen unieke manier te...

Lees meer

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.