Vermindert het risico op darmkanker
Het Amerikaanse ministerie van gezondheidszaken heeft ontdekt dat dadels de gezondheid van je dikke darm kunnen verbeteren, en gezond houden. De eigenschappen van dadels zorgen ervoor dat de groei van goede bacteriën in de dikke darm bevorderd wordt. Dit vertraagt de ontwikkeling van kankercellen in de dikke darm. Daarom houdt het eten van gezonde en vezelrijke voedingsmiddelen zoals dadels de dikke darm vrij van schadelijke bacteriën.
Tannine is een eigenschap in dadels
Deze hebben een ontstekingsremmend effect. Bovendien bevatten dadels luteïne en xanthine. Dit zijn stoffen die bijdragen tot het voorkomen van kanker omdat ze vrije radicalen uitschakelen. Vrije radicalen veroorzaken celbeschadiging en DNA schade. Wanneer dit grote vormen aanneemt is de kans op het krijgen van kanker groter. Dadels zijn een prima aanvulling op een dieet tijdens chemotherapie.
Gezond hart
Dadels bevatten kalium. Kalium in dadels kan helpen je slechte cholesterol (LDL) te verlagen en verstopping van je slagaders te voorkomen. Verstopping van je slagaders kan leiden tot een fatale beroerte of een hartaanval. Een studie heeft aangetoond dat hoe hoger de inname van kalium is, hoe lager het risico op hartproblemen.
Langzaam ouder worden
Helaas kunnen we de tijd niet tegenhouden; veroudering is een natuurlijk en normaal proces. We kunnen er echter wel naar streven dit zo elegant mogelijk te doen. Het verouderingsproces is voor iedereen anders. Rimpels en grijs haar kunnen uitgesteld worden door het eten van dadels. De dadels bevatten carotenoïden, die een gezonde huid stimuleren en de celvernieuwing bevorderen en zo de tekenen van veroudering vertragen.
Betere leerprestaties
De gezondheid van je hersenen kan verbeterd worden door het eten van dadels! Dadels bevatten vitamine B6. Vitamine B6 helpt bij de aanmaak van serotonine en noradrenaline, die de hersenprestaties verbeteren. Serotonine speelt een belangrijke rol bij het in evenwicht brengen van stemmingen en noradrenaline helpt je lichaam met stress om te gaan. Deze twee samen zorgen ervoor dat je hersenen de gelegenheid goed kunnen opnemen om beter te leren.
Meer energie
Suikers zoals sucrose, fructose en glucose vind je ook in dadels en zijn allemaal natuurlijke bronnen van energie. De vrucht bevat ook magnesium, kalium en vezels die helpen je energieniveau op peil te houden. Het is beter een dadel te eten dan een energiedrankje, een dadel is helemaal natuurlijk en een energiedrankje niet! Het zijn allebei suikers, maar een energiedrank bevat niet de juiste suikers.
Bloeddruk
De meesten van ons weten dat hoge bloeddruk veroorzaakt kan worden door het innemen van te veel zout (natrium). Kalium bevordert de afscheiding van natrium en overtollig water en regelt dan je bloeddruk. Zo’n kleine vrucht bevat vrij veel kalium. Magnesium is ook belangrijk voor een optimale stofwisseling en helpt je te ontspannen. Mensen die veel koffie of alcohol drinken of veel stress ervaren, nemen extra magnesium in. Dadels kunnen je helpen het magnesiumgehalte op peil te houden.
Minder kans op nachtblindheid
Dadels zijn belangrijk voor het behoud van een goed gezichtsvermogen en zijn werkzaam bij het voorkomen van nachtblindheid. De vitamines A en B die in dadels zitten helpen het licht optimaal te filteren en beschermen tegen macula degeneratie.
Gunstig voor je botten
Je weet inmiddels dat dadels boordevol vitaminen zitten, maar behalve vitaminen bevatten dadels ook mineralen en fytochemicaliën. Vitamine K en calcium zijn overvloedig aanwezig in dadels, dit is van belang voor de ondersteuning van je botmineralisatie en de bloedstolling. Dadels helpen ook de structuur van het botweefsel te stimuleren door het magnesium dat ze bevatten.