Dit gebeurt er als je te vroeg winterbanden onder je auto legt!

De herfst is aangebroken en dat betekent dat autobezitters zich één belangrijke vraag stellen: wanneer is het juiste moment om de winterbanden te monteren of te laten monteren? Wie te laat wisselt, riskeert niet alleen gevaar op de weg bij koude omstandigheden, maar ook een forse boete. Echter, ook te vroeg wisselen naar winterbanden brengt risico’s met zich mee. Hier lees je waar je op moet letten.

winter tires, tire service, automobile

Een handige en veelgebruikte vuistregel helpt bij het bepalen van het juiste moment om de banden te wisselen: “van O tot O” – oftewel van oktober tot en met Pasen is het tijd voor winterbanden. Al in oktober kunnen de temperaturen dalen en kan het ’s nachts en in de vroege ochtend glad worden op de wegen. Zodra de temperatuur onder de 7 graden Celsius komt, kunnen zomerbanden problemen veroorzaken.

Het weer houdt zich echter niet altijd aan de kalender. Soms begint de winter vroeger dan gebruikelijk of duurt hij langer dan tot Pasen. Pasen valt immers ieder jaar op een andere datum. Daarom is het belangrijk voor automobilisten om het weer goed in de gaten te houden en op tijd een afspraak te maken voor het wisselen van de banden. Er is overigens geen wettelijk vastgelegde datum waarop winterbanden verplicht zijn. De wet schrijft enkel voor dat bij gladheid, sneeuw of andere winterse omstandigheden de auto voorzien moet zijn van winterbanden.

Wanneer de temperaturen in de herfst nog zacht of zelfs warm zijn, zoals vaak het geval is, hebben winterbanden enkele nadelen. Bij temperaturen boven de 7 graden Celsius vermindert de remkracht van winterbanden aanzienlijk. De ANWB heeft hier al eerder onderzoek naar gedaan bij temperaturen tussen de 10 en 13 graden Celsius, evenals bij zomerse temperaturen van 25 tot 30 graden. Tijdens deze tests bleek dat de remweg op een droge weg bij een snelheid van 100 km/u tot wel 16 meter langer kan worden, afhankelijk van de temperatuur.

Ook het gripniveau en de stabiliteit van de auto nemen af wanneer winterbanden gebruikt worden bij warm weer. Bovendien neemt het brandstofverbruik toe wanneer winterbanden in de zomer gebruikt worden, wat het minder efficiënt maakt om ze te vroeg te monteren.

Maak tijdig een afspraak

Ondanks de weersvoorspellingen kunnen sneeuwval en gladheid vaak onverwachts toeslaan. Daarom is het raadzaam om niet te lang te wachten met het plannen van een afspraak voor het wisselen van je banden. Bij een plotselinge winterse omstandigheden kunnen wachttijden bij garages en bandenspecialisten snel oplopen.

Man in Black Jacket Standing Beside Black Tires

Tip: Controleer voor het wisselen van je banden altijd de profieldiepte van je winterbanden. De minimale profieldiepte voor winterbanden zou niet minder dan 4 millimeter moeten zijn.

Wie vergeet de banden te wisselen en wordt betrapt met zomerbanden op een gladde of besneeuwde weg, kan een boete van 60 euro krijgen. Bij hinderlijk gedrag op de weg kan dit zelfs oplopen tot 80 euro, en daarnaast krijg je een punt in het rijbewijsregister. Bovendien kan de dekking van de autoverzekering in gevaar komen bij ongevallen, doordat de verzekeraar nalatigheid kan verwijten. Als je door het rijden op zomerbanden in winterse omstandigheden andere weggebruikers in gevaar brengt, kunnen de boetes nog verder oplopen.

Kortom, ondanks de nadelen van het te vroeg monteren van winterbanden, geldt in de herfst: liever te vroeg dan te laat! Houd bij warmer weer rekening met een iets langere remweg als je winterbanden gebruikt, maar zorg er altijd voor dat je veilig op pad gaat bij gladde omstandigheden met de juiste banden.



Ook interessant:

Supertip: Dit is waarom je vandaag nog een schaaltje zout voor je raam moet zetten

<div class="flex max-w-full flex-col flex-grow"> <div class="min-h-8 text-message flex w-full flex-col items-end gap-2 whitespace-normal break-words...

Lees meer

Baba Vanga heeft een angstaanjagende reeks gebeurtenissen voorspeld die zullen leiden tot het ‘einde van de wereld’.

De blinde mysticus Baba Vanga heeft een reeks angstaanjagende voorspellingen gedaan over gebeurtenissen die zouden...

Lees meer

Deze 5 huishoudelijke apparaten slurpen de meeste energie (nr 4 verwacht je niet)

<strong>Zoals het er nu uitziet gaan we een flink dure periode in. De energieprijzen schieten...

Lees meer

Kinderarts waarschuwt: Dit mag je nooit in de broodtrommel van je (klein)kind doen

Bij het zorgvuldig inpakken van de lunchtrommels van je kinderen is het cruciaal om bepaalde...

Lees meer

LET OP: Deze rare ‘klomp’ in je kerstboom is geen dennenappel. De waarheid geeft je kippenvel!

<strong>Heb jij je kerstboom al opstaan? Dan zal het je wel opgevallen zijn dat er...

Lees meer

Opgelet: 3 dingen die je nooit moet klaarmaken in de airfryer (niet doen!)

<strong>De airfryer is een veelzijdig stukje keukenapparatuur. Het is de koning van de keuken en...

Lees meer

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.