Zelfs de grootste dierenliefhebbers hebben waarschijnlijk moeite om iets positiefs te zeggen over teken. Deze vervelende parasieten zijn even impopulair als muggen en luizen, maar veel gevaarlijker. Wist je dat teken de gevaarlijkste dieren in Duitsland zijn?
Geen enkel ander dier veroorzaakt zoveel ziektegevallen als deze achtpotige kruipers. Wij mensen kunnen ons beschermen met lange kleding en sprays. Maar welke opties zijn er voor onze geliefde huisdieren? In de natuur bestaat er geen leven zonder reden. Ook teken hebben hun nut.
Teken dienen als voedselbron voor veel dieren, zoals vogels, en ze helpen populaties in toom te houden. Ze reguleren de aantallen dieren of planten in bepaalde gebieden en zorgen voor natuurlijke selectie. Bovendien versterken ze het immuunsysteem en versnellen ze de evolutie.
Teken zijn dus niet zo nutteloos als gedacht. Maar waarom hebben ze zo’n slechte reputatie? De teek zelf vormt geen gevaar voor mens en dier. De ziekteverwekkers die ze via hun beet overbrengen, zoals FSME of borreliose, zijn echter wel gevaarlijk.
Voor ons mensen zijn er allerlei manieren om ons tegen teken te beschermen. Onze geliefde huisdieren zijn echter weerloos tegen teken. Freigängerkatten houden ervan door hoog gras te struinen, en ook honden willen niet altijd netjes naast je lopen. Wat kun je dus doen?
Ook honden en katten kunnen besmet raken met borreliose en FSME, hoewel dat zeldzaam is. Voor honden zijn vooral anaplasmose en babesiose (hondenmalaria) gevaarlijk, ziekten die door teken worden overgedragen.
Meestal helpt het al om je huisdieren na een wandeling grondig op teken te controleren. Hoe eerder je teken verwijdert, hoe beter. Als de teek lang zuigt, blijft er na het verwijderen vaak een zwelling achter en kunnen ziekten worden overgedragen.
In de handel zijn er verschillende hulpmiddelen voor het verwijderen van teken verkrijgbaar. Of je nu een kaart, hefboom, haak, tang of pincet gebruikt, ze werken allemaal betrouwbaar. Het is niet erg als het hoofdje van de teek achterblijft, het groeit eruit als een splinter.
Voor preventie kun je “spot-on” preparaten gebruiken die je in de nek van je huisdier druppelt. Deze verdelen zich binnen enkele dagen over de huid en doden teken effectief dankzij de werkzame stof fipronil. Ook tabletten met werkzame stoffen zoals Bravecto en Nexgard zijn effectief.
Tabletten met permethrin zijn giftig voor katten en mogen alleen bij honden worden gebruikt. Parasietenhalsbanden zijn voor katten ongeschikt, omdat ze kunnen blijven haken tijdens het klimmen.
Voor tekenbescherming gebruiken steeds meer mensen natuurlijke middelen zoals knoflook, lijnolie, zwarte komijnolie of kokosolie.
Kokosolie bevat laurinezuur, wat een beschermende werking heeft. Wrijf de vacht van je hond in met een walnootgrote hoeveelheid kokosolie en die van je kat met een erwtgrote hoeveelheid. Kokosolie biedt echter geen volledige bescherming en moet samen met andere maatregelen worden gebruikt.
Controleer je huisdier regelmatig op teken. De kleine bloedzuigers bevinden zich meestal op dunne, goed doorbloede huidgebieden. Bij honden geven ze de voorkeur aan het hoofd, de oren, de buik, de oksels en de lendenstreek. Bij katten zijn het de nek, achter of voor de oren, de kin en de borst.