Dierenarts waarschuwt: Controleer hierom jouw huisdier na iedere wandeling!

Als je een huisdier hebt, weet je hoe belangrijk het is om voor hun welzijn te zorgen. Regelmatige wandelingen zijn essentieel voor de gezondheid en het geluk van je huisdier. Maar na iedere wandeling is het cruciaal om je huisdier grondig te controleren op teken en andere parasieten.

Gevaren van teken en andere parasieten

Teken zijn kleine, spinachtige parasieten die zich vasthechten aan de huid van je huisdier om bloed te zuigen. Ze kunnen ernstige ziektes overbrengen, zoals de ziekte van Lyme, babesiose en ehrlichiose. Deze ziektes kunnen leiden tot symptomen zoals koorts, lethargie, gewrichtspijn en zelfs orgaanfalen.

Naast teken kunnen huisdieren tijdens wandelingen ook andere parasieten oplopen, zoals vlooien, mijten en wormen. Deze parasieten kunnen je huisdier ongemak bezorgen en hun gezondheid ernstig schaden. Het is daarom belangrijk om na iedere wandeling een controle uit te voeren.

Hoe controleer je je huisdier?

  1. Visuele inspectie: Begin met een grondige visuele inspectie van je huisdier. Kijk goed naar de huid en vacht, vooral op plekken waar teken zich graag vasthechten zoals de nek, oren, oksels, liezen en tussen de tenen.
  2. Voelen met je handen: Gebruik je handen om door de vacht van je huisdier te gaan. Voel naar kleine bultjes of onregelmatigheden op de huid die kunnen wijzen op een teek of vlo.
  3. Gebruik een tekenkam: Een tekenkam is een handig hulpmiddel om teken en vlooien uit de vacht van je huisdier te kammen. Zorg ervoor dat je de kam grondig gebruikt, vooral op de moeilijk bereikbare plekken.
  4. Controleer de oren en mond: Teken kunnen zich ook in de oren of rond de mond van je huisdier vasthechten. Controleer deze gebieden zorgvuldig en verwijder eventuele teken direct.

Wat te doen als je een teek vindt?

Als je een teek op je huisdier vindt, is het belangrijk om deze snel en veilig te verwijderen. Gebruik een tekentang of een speciaal tekenverwijderingshulpmiddel om de teek zo dicht mogelijk bij de huid vast te pakken en langzaam omhoog te trekken. Zorg ervoor dat je de teek in zijn geheel verwijdert, inclusief de kop.

Na het verwijderen van de teek, desinfecteer je de bijtwond met een antiseptisch middel. Houd de plek de komende dagen in de gaten op tekenen van infectie of ontsteking. Als je huisdier symptomen vertoont zoals koorts, lusteloosheid of verlies van eetlust, raadpleeg dan onmiddellijk een dierenarts.

Preventieve maatregelen

Het controleren van je huisdier na iedere wandeling is essentieel, maar er zijn ook preventieve maatregelen die je kunt nemen om het risico op teken en andere parasieten te verminderen:

  1. Gebruik van parasietenpreventie: Er zijn verschillende producten beschikbaar die helpen om teken, vlooien en andere parasieten te voorkomen. Denk aan spot-on behandelingen, tekenbanden en orale medicatie. Overleg met je dierenarts welk product het beste is voor jouw huisdier.
  2. Regelmatige vachtverzorging: Houd de vacht van je huisdier schoon en goed verzorgd. Regelmatig borstelen helpt niet alleen om parasieten op te sporen, maar houdt ook de vacht gezond en vrij van knopen.
  3. Vermijd hoog gras en struikgewas: Teken bevinden zich vaak in hoog gras en dichte begroeiing. Probeer tijdens wandelingen deze gebieden te vermijden om de kans op tekenbeten te verkleinen.
  4. Gebruik van sprays en shampoos: Er zijn speciale sprays en shampoos beschikbaar die helpen om teken en vlooien af te weren. Deze kunnen een extra laag bescherming bieden voor je huisdier.
  5. Regelmatige dierenartsbezoeken: Zorg ervoor dat je huisdier regelmatig door de dierenarts wordt gecontroleerd. Dit helpt om eventuele parasieten tijdig op te sporen en te behandelen.

Belang van een goede controle

Door je huisdier na iedere wandeling te controleren, kun je veel gezondheidsproblemen voorkomen. Teken en andere parasieten kunnen ernstige ziektes overbrengen die niet alleen je huisdier, maar ook andere gezinsleden kunnen treffen. Een grondige controle en preventieve maatregelen helpen om je huisdier gezond en gelukkig te houden.

De dierenarts benadrukt: “Regelmatige controles en preventieve maatregelen zijn essentieel om je huisdier te beschermen tegen de gevaren van teken en andere parasieten. Neem de tijd om je huisdier goed te controleren na iedere wandeling. Het is een kleine moeite die een groot verschil kan maken.”

Met deze adviezen zorg je ervoor dat je huisdier veilig en gezond blijft, zelfs tijdens de warmere maanden wanneer parasieten het meest actief zijn. Bescherm je huisdier en geniet samen van veilige en zorgeloze wandelingen.Ook interessant:

Alarmerende uitspraken van HAK-topvrouw: Klimaatverandering dreigt voor schaarste te zorgen!

<div class="flex flex-grow flex-col max-w-full"> <div class="min-h-[20px] text-message flex w-full flex-col items-end gap-2 whitespace-pre-wrap break-words...

Lees meer

Pas op! Dit populaire vakantieland heeft de meeste flitspalen en torenhoge boetes!

Vakantie is altijd iets om naar uit te kijken. Veel mensen kiezen ervoor om met...

Lees meer

Net binnen: Wereldwijd problemen door computerstoring “Schiphol ook getroffen”

Schiphol ondervindt ernstige problemen door een wereldwijde computerstoring. De luchthaven meldt op haar website dat...

Lees meer

Mason (56): “Sarah (26) is gevallen voor mijn innerlijk, niet voor het geld”

“Ik ben gevallen op zijn geweldige persoonlijkheid en zeker niet op zijn geld.” Dit lijkt...

Lees meer

Vrouw (64) ruilt alles in tegen een camper: “Ik betaal geen huur en heb mijn vrijheid gevonden”

Siobhan Daniels, een voormalige BBC-verslaggeefster uit Tunbridge Wells, Kent, VK, nam op 64-jarige leeftijd een...

Lees meer

Jongen (6) ziet zijn vader met een andere vrouw. Zijn onschuldige reactie schokt het internet

Kinderen zijn geweldig in hun vermogen om de wereld op hun eigen unieke manier te...

Lees meer

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.