Hoewel een tekort aan vitamine B12 niet erg frequent voorkomt omdat het lichaam B12 kan opslaan, kunnen symptomen ontstaan als je gedurende langere tijd onvoldoende vitamine B12 binnenkrijgt of absorbeert. Deze symptomen treden meestal pas op na verloop van tijd, omdat je lichaam eerst de B12-voorraad opmaakt. Dit kan enkele maanden tot wel een jaar duren.
Vitamine b12-tekort
Vitamine B12-tekort komt vaker voor bij mensen die geen dierlijke producten consumeren, maar kan ook ontstaan door andere aandoeningen. Mensen met maag- of darmaandoeningen, zoals de ziekte van Crohn of coeliakie, hebben bijvoorbeeld een verhoogd risico op een tekort aan B12. Ook een te lage aanmaak van maagzuur of het gebruik van bepaalde medicijnen, zoals maagzuurremmers of medicatie voor diabetes, kan de kans op vitamine B12-tekort vergroten.
Vanwege de veelzijdige invloed van vitamine B12 op ons lichaam, uiten de symptomen van een tekort zich bij verschillende mensen op verschillende manieren. Lees snel verder op de volgende pagina en lees alles over de symptomen van een vitamine b12 tekort.