Schilmesjes voor aardappels
Ken je dat, dat je aardappelschilmesjes niet meer goed snijden? Die moet je eigenlijk elk jaar nieuw kopen, vooral als ze niet zo duur waren. Heb je duurdere mesjes die bot zijn? Dan kun je ze slijpen, dat is zo gepiept.
De rasp
Gebruik je je rasp vaak en voor verschillende dingen zoals kaas, nootmuskaat en citroenschil? Na ongeveer een jaar is hij meestal versleten. Maar als je hem maar af en toe gebruikt, gaat hij wel twee jaar mee.
Keukenhanddoeken
Je wast je keukenhanddoeken vaak, maar juist daardoor slijten ze snel. Oude handdoeken nemen minder vocht op. Na een jaar kun je ze beter weggooien.
Keukensponsjes
Keukensponsjes gaan meestal geen jaar mee. Maar als ze dat wel doen, moet je ze na een jaar weggooien. Ze zitten namelijk vol bacteriën.
Dunschillers
Het is niet het leukste klusje, maar wortels en aardappels schillen moet gebeuren. Je dunschiller wordt in een jaar veel gebruikt. Wil je het schillen snel blijven doen? Koop dan elk jaar een nieuwe, zegt de bekende Amerikaanse kok Ina Garten.
Snijplanken
Houten snijplanken zijn mooi, maar je krijgt niet alle bacteriën weg, zelfs niet als je ze goed wast. Dat geldt ook voor plastic snijplanken. Zie je diepe groeven? Dan is het tijd voor een nieuwe. Het Voedingscentrum raadt aan om voor groenten, vis en vlees aparte snijplanken te gebruiken. Zo voorkom je dat bacteriën zich verspreiden.
Plastic bakjes
Veel mensen hebben veel plastic bakjes. Ze zijn handig om eten in te bewaren, maar vaak blijven er geurtjes in hangen. Begin het jaar goed en vervang je plastic bakjes.
Bron: Libelle