Bladgroenten
Bladgroenten zoals sla, spinazie en andijvie bevatten nitraat. Op zichzelf is nitraat niet gevaarlijk, maar bij opnieuw opwarmen kan het veranderen in nitriet, wat schadelijk kan zijn. Nitriet kan het zuurstofgehalte in het bloed verminderen.
Rijst
Pas op met het opnieuw opwarmen van rijst. Hierin kan de bacillus cereus-bacterie groeien, die giftige stoffen produceert en kan leiden tot voedselvergiftiging. Rijst moet je snel koelen na de eerste bereiding, binnen twee dagen consumeren en goed verhitten voor gebruik.
Paddenstoelen
Paddenstoelen bederven snel vanwege hun hoge water- en eiwitgehalte. Bewaar ze afgekoeld in een afgedekt waterbad in de koelkast. Als je ze opnieuw wilt opwarmen, moet dat op minimaal 70 graden om schadelijke micro-organismen te doden.
Chinese afhaalmaaltijden
Heb je nog restjes van de afhaalchinees? Volgens het Voedingscentrum kun je deze beter niet opnieuw opwarmen. Er is een risico dat deze gerechten de bacillus cereus-bacterie bevatten, die vaak voorkomt in eten van Chinees-Indische restaurants.
Welk product die jij nooit opwarmen? Laat het ons weten door te reageren onder het bericht op Facebook. Vergeet ook niet om het artikel te delen op Facebook.