Deze 7 voedingsmiddelen kunnen zelfs gevaarlijk zijn om op te warmen!

Heb je eten over na het koken en vraag je je af of je het moet bewaren of weggooien? Niet al het eten is geschikt om opnieuw op te warmen. Sommige etenswaren kun je beter direct weggooien als je ze overhoudt.

1. Aardappelen

Aardappels kun je heropwarmen, maar alleen als je ze direct na het koken koel bewaart. Laat je ze eerst afkoelen tot kamertemperatuur, dan kan dit de groei van gevaarlijke bacteriën zoals botulisme aanmoedigen, wat voedselvergiftiging kan veroorzaken.

Kip

Heropgewarmde kip kan problemen geven. De eiwitten veranderen namelijk als je kip opnieuw opwarmt, wat spijsverteringsproblemen kan veroorzaken. Zorg ervoor dat de kip aan de binnen- en buitenkant minstens 75 graden wordt. Dit kun je alleen nauwkeurig meten met een keukenthermometer.

Eieren

Eieren kun je beter niet opnieuw opwarmen. Naast dat ze een rubberachtige structuur en een vreemde geur krijgen, is het ook ongezond. Er komen namelijk schadelijke stoffen vrij.

Bladgroenten

Bladgroenten zoals sla, spinazie en andijvie bevatten nitraat. Op zichzelf is nitraat niet gevaarlijk, maar bij opnieuw opwarmen kan het veranderen in nitriet, wat schadelijk kan zijn. Nitriet kan het zuurstofgehalte in het bloed verminderen.

Rijst

Pas op met het opnieuw opwarmen van rijst. Hierin kan de bacillus cereus-bacterie groeien, die giftige stoffen produceert en kan leiden tot voedselvergiftiging. Rijst moet je snel koelen na de eerste bereiding, binnen twee dagen consumeren en goed verhitten voor gebruik.

Paddenstoelen

Paddenstoelen bederven snel vanwege hun hoge water- en eiwitgehalte. Bewaar ze afgekoeld in een afgedekt waterbad in de koelkast. Als je ze opnieuw wilt opwarmen, moet dat op minimaal 70 graden om schadelijke micro-organismen te doden.

Chinese afhaalmaaltijden

Heb je nog restjes van de afhaalchinees? Volgens het Voedingscentrum kun je deze beter niet opnieuw opwarmen. Er is een risico dat deze gerechten de bacillus cereus-bacterie bevatten, die vaak voorkomt in eten van Chinees-Indische restaurants.

Welk product die jij nooit opwarmen? Laat het ons weten door te reageren onder het bericht op Facebook. Vergeet ook niet om het artikel te delen op Facebook.



Ook interessant:

Mensen ontdekken nu pas dat Haribo ‘sleuteltje’ eigenlijk iets heel anders is

Voor veel zoetekauwen kwam er deze week een verrassende onthulling aan het licht: wat jarenlang...

Lees meer

23 Jaar na de moord op Fortuyn: Koelbloedige dader joggend gespot in het park (video)

Vandaag markeert een beladen moment in de Nederlandse geschiedenis: het is precies 23 jaar geleden...

Lees meer

Oude beelden van Femke uit MAFS zorgen voor verbazing: ‘Daar is flink aan gesleuteld!’

Married At First Sight (MAFS) blijft het gesprek van de dag in Nederland, en dit...

Lees meer

Dit absurde bedrag moet Peter Gillis aan de belastingdienst betalen

Peter Gillis, de flamboyante ondernemer die vooral bekend is van de realityserie Massa is Kassa...

Lees meer

Ingrijpende beslissing door Najib amhali “Genoeg spelletjes gedaan.”

Comedian Najib Amhali heeft woensdagavond onverwacht bekendgemaakt dat hij komend theaterseizoen niet op het podium...

Lees meer

Eerste beelden van Songfestival-repetitie Claude gaan rond op internet

Voor het eerst zijn er bewegende beelden vrijgegeven van de repetities van onze Nederlandse Songfestival-deelnemer...

Lees meer