Hoe werkt het:
1. Verwarm de oven voor op 230 °C. Je kunt ook de restwarmte van de oven na het koken of bakken gebruiken.
2. Kook het water in een waterkoker en vul de pan, ovenschaal of bakblik met het hete water.
3. Voeg wat azijn toe aan het water. Dit voorkomt kalkresten en versterkt de reinigende werking van de stoom. Maak je geen zorgen, de azijngeur zal na afloop nauwelijks merkbaar zijn.
4. Bij hardnekkige vetvlekken kun je twee druppels afwasmiddel aan het water toevoegen. Zorg er dan wel voor dat je de oven goed laat luchten na afloop.
5. Plaats de pan op de onderste rail van de oven.
6. Laat de stoom 30 tot 60 minuten zijn werk doen zonder de ovendeur te openen.
7. Schakel de oven uit en laat hem afkoelen tot hij handwarm is. Veeg de oven vervolgens schoon met een spons of doek.
Voordelen en nadelen van stoomreiniging
Het schoonmaken van de oven met stoom is vooral geschikt voor regelmatig gebruik en kleinere vervuilingen. De stoom helpt vet en vuil gemakkelijker los te maken of te voorkomen dat ze zich vastzetten. Zo blijft de oven tot in de kleinste hoekjes schoon. Het is het beste om de restwarmte van de oven direct na het koken of bakken te benutten, zodat uitwasemingen en spetters niet inbranden en je energie bespaart.
De voordelen van deze stoommethode zijn de eenvoudige en goedkope toepassing. Het schoonmaken van de oven gaat daarna veel gemakkelijker. Het nadeel is dat je de oven nog steeds moet afvegen. Bovendien is stoom minder effectief bij oude en hardnekkige verkrustingen. Hiervoor kun je beter een van de eerder besproken huismiddeltjes voor ovenreiniging gebruiken.
Praktisch, behulpzaam en eenvoudig toe te passen: de truc om je oven met stoom schoon te maken heeft alles wat een goede lifehack nodig heeft.