Met het ouder worden, verandert ook je hormoonbalans. Bijvoorbeeld melatonine, een hormoon dat slaap reguleert. Het melatoninegehalte is ’s ochtends het laagst en stijgt ’s avonds, waardoor je slaperigheid ervaart. Naarmate je ouder wordt, kan deze stijging minder sterk zijn, wat kan leiden tot slaapproblemen. Andere hormonen, zoals cortisol en testosteron, ondergaan ook veranderingen naarmate je ouder wordt. Dit kan leiden tot vroeger wakker worden of verstoorde slaap.
Invloed van dementie
Mensen met dementie merken vaak veranderingen in hun slaappatroon, vooral in vergelijking met volwassenen zonder deze aandoening. Dementie veroorzaakt veranderingen in de hersenen die slaapproblemen kunnen veroorzaken, zoals ’s nachts wakker worden en ’s ochtends vroeg wakker worden. De omgeving speelt hierbij ook een rol, omdat mensen met dementie vaak minder blootgesteld worden aan fel licht, wat de gevoeligheid voor tijd en het dagritme kan beïnvloeden.
Tegenmaatregelen tegen vroeg wakker worden
Wil je niet elke dag vroeg wakker worden? Volgens Dr. Sairam Parthasarathy van de University of Arizona Health Sciences kun je jezelf blootstellen aan fel licht in de late avond. Door bijvoorbeeld vlak voor zonsondergang een wandeling te maken of een boek te lezen op een helder tabletscherm, kun je je brein voor de gek houden en de productie van melatonine uitstellen. Alcohol voor het slapengaan vermijden wordt ook aanbevolen, omdat dit de slaap kan verstoren en vroeg wakker worden kan veroorzaken. Sporten kan juist bijdragen aan een betere slaap. Heb jij nog tips om beter door te slapen? Laat het ons weten door te reageren onder het bericht op Facebook. Vergeet ook niet om het artikel te delen!