Contant geld pinnen niet meer gratis: dit bedrag ga je per opname betalen

Steeds minder mensen kiezen ervoor om met contant geld te betalen. In 2024 is het gebruik van munt- en briefgeld flink afgenomen en geven consumenten de voorkeur aan pinpassen of mobiele betalingen. Deze trend heeft niet alleen invloed op het betalingsgedrag, maar ook op de kosten die banken rekenen.


Wat veel mensen niet weten, is dat banken verdienen aan geldopnames. Waar contant geld vroeger zonder extra kosten uit de automaat werd gehaald, is dit tegenwoordig anders. De Nederlandsche Bank (DNB) en Betaalvereniging Nederland melden dat slechts 20 procent van alle transacties contant gebeurt, terwijl 80 procent digitaal plaatsvindt. Banken spelen hierop in door extra kosten te rekenen.

Het is inmiddels gebruikelijk dat banken een bedrag in rekening brengen voor het storten van contant geld. Maar ook geld opnemen is niet langer gratis. Consumenten die cash geld uit een automaat halen, merken dat hier extra kosten aan verbonden zijn. De precieze tarieven verschillen per bank en kunnen snel oplopen.

Bij ABN AMRO mag je jaarlijks tot 17.500 euro zonder extra kosten opnemen. Kom je boven dit bedrag uit, dan betaal je vijf euro per opname plus 0,5 procent van het opgenomen bedrag. Dit kan vooral voor ondernemers en mensen die regelmatig grotere bedragen contant opnemen een flinke kostenpost worden.

Rabobank-klanten kunnen alleen gratis geld opnemen bij een Geldmaat. Wil je contant geld pinnen bij een andere automaat, dan betaal je 0,75 eurocent per transactie. Dit kan ongemerkt leiden tot hogere maandelijkse kosten voor consumenten die regelmatig contant betalen.

Bij ING hangt het af van je bankpakket. Heb je het standaard Oranjepakket, dat 3,15 euro per maand kost, dan zijn contante opnames gratis. Maar als je een Oranjepakket met korting hebt, dan betaal je per opname 0,80 eurocent. Dit betekent dat ook binnen dezelfde bank de kosten kunnen variƫren, afhankelijk van je abonnementsvorm.

Op dit moment rekenen SNS Bank, ASN Bank en Regiobank geen extra kosten voor het opnemen van contant geld. Maar het is niet uitgesloten dat ook zij in de toekomst kosten gaan doorberekenen. De trend is duidelijk: banken sturen aan op digitaal betalingsverkeer en ontmoedigen het gebruik van contant geld door extra kosten in te voeren.

Voor consumenten betekent dit dat ze bewuster moeten omgaan met hun betaalgewoonten. Contant geld wordt niet alleen minder gebruikt, maar kan ook duurder worden naarmate banken hun beleid aanpassen. Het is verstandig om regelmatig te controleren welke kosten jouw bank rekent en of overstappen naar een ander bankpakket of een andere bank voordeliger kan zijn.

Bron: Zelfmaak-ideetjes.nl



Ook interessant:

Je ramen wassen doe je tegenwoordig met deze slimme Robot ruitenreiniger

We hadden eerlijk gezegd geen hoge verwachtingen toen we deze robot-glazenwasser voor het eerst in...

Lees meer

Decathlon slaat groot alarm: ‘Breng dit product zo snel mogelijk terug!’

Het is voor veel Nederlanders een herkenbaar beeld: een zonnige dag, fietsen op de auto...

Lees meer

Hondentrainer waarschuwt: deze 3 rassen kun je beter niet kiezen!

Steeds meer huishoudens in Nederland kiezen voor een hond als volwaardig lid van het gezin....

Lees meer

Kramp in je kuiten en tenen tijdens het slapen? Dit kun je doen!

Wakker schrikken midden in de nacht met een vlijmscherpe pijn in je kuit of tenen:...

Lees meer

DekaMarkt waarschuwt: ‘Breng dit product gelijk terug naar de winkel!’

Supermarktketen DekaMarkt heeft een terugroepactie gestart voor een veelgekocht product uit het versschap: de Pesto...

Lees meer

Marijn Kuipers zorgt voor opschudding met opvallende ijsbadvideo

Op sociale media ontkom je bijna niet meer aan haar: Marijn Kuipers blijft volop in...

Lees meer