Boodschappen worden duurder door het extreme weer: “Dit zal in de toekomst blijven stijgen”

Voel je ook elke keer een schok als je het bonnetje van de boodschappen ziet? Bereid je dan maar voor, want het bedrag zal steeds verder oplopen. Olijfolie, koffie en sinaasappels worden in de toekomst nog duurder. Door klimaatverandering zullen de prijzen blijven stijgen.


De winkelier trekt hierbij aan het kortste eind. Droogte, overstromingen en orkanen zorgen bij boeren voor mislukte oogsten. Dit resulteert in hogere prijzen in de winkel. Wetenschappers schatten dat dit in de nabije toekomst steeds vaker zal voorkomen.

De koffieoogst in Vietnam en cacao in Ghana lijden nu al onder het extreme weer. Vooral rijst, sojabonen, tarwe en maïs zullen getroffen worden. Experts verwachten dat tegen het einde van de eeuw de oogsten 20 procent lager zullen zijn.

Niet alleen ons voedsel, maar ook dat van dieren wordt duurder. Hogere prijzen voor soja leiden tot hogere veevoerprijzen en dus ook hogere vleesprijzen. Ook in Nederland staan boeren voor uitdagingen.

Overvloedige regenval leidde vorig najaar tot een tekort aan spinazie. Bovendien zijn aardappelen en bloemkolen nu al duurder dan gebruikelijk. Een aantal producten zijn nu al duurder. Zo kost een reep Côte d’Or puur van 200 gram bijna 50 cent meer dan begin 2024.

Een prijsstijging van 12 procent. Olijfolie is nog harder gestegen. Een halve liter fles Bertolli ging in een jaar tijd van 6,99 euro naar 9,59 euro. Een klein voordeel van de opwarming is dat wijnbouw mogelijk wordt in landen waar het nu te koud is.

Misschien drink je binnenkort wel een glaasje wijn van Nederlandse bodem. De stijgende voedselprijzen zijn een direct gevolg van de klimaatcrisis. Hoewel het verleidelijk is om de schuld bij de boeren of de supermarkten te leggen, ligt de oorzaak veel dieper.

Om de gevolgen van klimaatverandering voor onze voedselvoorziening te beperken, moeten we dringend actie ondernemen. Dit betekent niet alleen investeren in duurzame landbouwpraktijken, maar ook onze consumptiegewoonten aanpassen.

Door bewuster te kiezen voor seizoensproducten, minder vlees te eten en voedselverspilling tegen te gaan, kunnen we een bijdrage leveren aan een duurzamer voedselsysteem.



Ook interessant:

body of water under cloudy sky during daytime

Weersverwachting komede zomer 2025: extreme hitte op de loer..of valt het mee?

De lente van 2025 stelde niet teleur. Zonovergoten dagen, aangename temperaturen en weinig regen zorgden...

Lees meer

Dit gaat je vakantieplannen flink overhoop gooien: Dit staat ons deze zomer écht te wachten

Het is elk jaar weer de grote vraag zodra juni dichterbij komt: wat voor zomer...

Lees meer

Hij knipt een gat in zijn keukenrol en doet vervolgens iets heel slims ( geniale truc)

Soms bevinden de meest praktische oplossingen zich recht onder onze neus, verstopt in alledaagse voorwerpen...

Lees meer

Dit is wat je deze maand al in de tuin moet doen voor een mooie zomertuin!

De lente komt eraan en dat is het perfecte moment om je tuin onder handen...

Lees meer

Catherine Keyl (78) voelt einde naderen: ‘Misschien ben ik morgen aan de beurt’

Catherine Keyl is met haar 78 jaar een van de oudste nog actieve televisiepersoonlijkheden van...

Lees meer

Tv-kok Hugo Kennis emotioneel en in tranen “de laatste”

Een emotioneel moment op de Nederlandse televisie: vrijdag werd de allerlaatste aflevering uitgezonden van Eigen...

Lees meer