Boodschappen worden duurder door het extreme weer: “Dit zal in de toekomst blijven stijgen”

Voel je ook elke keer een schok als je het bonnetje van de boodschappen ziet? Bereid je dan maar voor, want het bedrag zal steeds verder oplopen. Olijfolie, koffie en sinaasappels worden in de toekomst nog duurder. Door klimaatverandering zullen de prijzen blijven stijgen.

De winkelier trekt hierbij aan het kortste eind. Droogte, overstromingen en orkanen zorgen bij boeren voor mislukte oogsten. Dit resulteert in hogere prijzen in de winkel. Wetenschappers schatten dat dit in de nabije toekomst steeds vaker zal voorkomen.

De koffieoogst in Vietnam en cacao in Ghana lijden nu al onder het extreme weer. Vooral rijst, sojabonen, tarwe en maïs zullen getroffen worden. Experts verwachten dat tegen het einde van de eeuw de oogsten 20 procent lager zullen zijn.

Niet alleen ons voedsel, maar ook dat van dieren wordt duurder. Hogere prijzen voor soja leiden tot hogere veevoerprijzen en dus ook hogere vleesprijzen. Ook in Nederland staan boeren voor uitdagingen.

Overvloedige regenval leidde vorig najaar tot een tekort aan spinazie. Bovendien zijn aardappelen en bloemkolen nu al duurder dan gebruikelijk. Een aantal producten zijn nu al duurder. Zo kost een reep Côte d’Or puur van 200 gram bijna 50 cent meer dan begin 2024.

Een prijsstijging van 12 procent. Olijfolie is nog harder gestegen. Een halve liter fles Bertolli ging in een jaar tijd van 6,99 euro naar 9,59 euro. Een klein voordeel van de opwarming is dat wijnbouw mogelijk wordt in landen waar het nu te koud is.

Misschien drink je binnenkort wel een glaasje wijn van Nederlandse bodem. De stijgende voedselprijzen zijn een direct gevolg van de klimaatcrisis. Hoewel het verleidelijk is om de schuld bij de boeren of de supermarkten te leggen, ligt de oorzaak veel dieper.

Om de gevolgen van klimaatverandering voor onze voedselvoorziening te beperken, moeten we dringend actie ondernemen. Dit betekent niet alleen investeren in duurzame landbouwpraktijken, maar ook onze consumptiegewoonten aanpassen.

Door bewuster te kiezen voor seizoensproducten, minder vlees te eten en voedselverspilling tegen te gaan, kunnen we een bijdrage leveren aan een duurzamer voedselsysteem.



Ook interessant:

Supertip: Dit is waarom je vandaag nog een schaaltje zout voor je raam moet zetten

<div class="flex max-w-full flex-col flex-grow"> <div class="min-h-8 text-message flex w-full flex-col items-end gap-2 whitespace-normal break-words...

Lees meer

Baba Vanga heeft een angstaanjagende reeks gebeurtenissen voorspeld die zullen leiden tot het ‘einde van de wereld’.

De blinde mysticus Baba Vanga heeft een reeks angstaanjagende voorspellingen gedaan over gebeurtenissen die zouden...

Lees meer

Deze 5 huishoudelijke apparaten slurpen de meeste energie (nr 4 verwacht je niet)

<strong>Zoals het er nu uitziet gaan we een flink dure periode in. De energieprijzen schieten...

Lees meer

Kinderarts waarschuwt: Dit mag je nooit in de broodtrommel van je (klein)kind doen

Bij het zorgvuldig inpakken van de lunchtrommels van je kinderen is het cruciaal om bepaalde...

Lees meer

LET OP: Deze rare ‘klomp’ in je kerstboom is geen dennenappel. De waarheid geeft je kippenvel!

<strong>Heb jij je kerstboom al opstaan? Dan zal het je wel opgevallen zijn dat er...

Lees meer

Opgelet: 3 dingen die je nooit moet klaarmaken in de airfryer (niet doen!)

<strong>De airfryer is een veelzijdig stukje keukenapparatuur. Het is de koning van de keuken en...

Lees meer

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.