Heb je ooit naar de binnenkant van je wc gekeken en je afgevraagd wat die hardnekkige, geelachtige of bruinige aanslag is? Wel, dat is hoogstwaarschijnlijk urinesteen. Maar maak je geen zorgen, je bent niet de enige die hiermee worstelt. In dit artikel duiken we in wat urinesteen precies is en, belangrijker nog, hoe je het uit je wc kunt verwijderen.
Wat is urinesteen?
Urinesteen, ook bekend als kalkaanslag, ontstaat door een ophoping van mineralen uit urine en hard water. Het bestaat voornamelijk uit calcium- en magnesiumzouten en ureum, wat resulteert in een harde, kristallijne substantie die zich vastzet aan de binnenkant van je toilet. Het is niet alleen onaantrekkelijk, maar kan ook onaangename geuren veroorzaken en de efficiëntie van je toilet verminderen.
Hoe ontstaat urinesteen?
Elke keer als je doorspoelt, blijven er kleine hoeveelheden mineralen en afvalstoffen achter. Door de constante cyclus van nat en droog worden deze resten hard en vormen ze urinesteen. Vooral in gebieden met hard water kan dit proces snel gaan. Lees op de volgende pagina hoe je dit makkelijk verwijdert.