A-merk batterij of goedkope batterij, is er überhaupt een verschil?

Batterijen zijn overal te koop, van de supermarkt tot de bouwmarkt en zelfs bij goedkope winkels zoals Action. Maar waarom betaal je voor sommige merken veel meer dan voor andere? Zijn die dure batterijen écht beter, of kun je net zo goed een budgetvariant kopen? Om hier een antwoord op te krijgen, werd een uitgebreide test gedaan met verschillende AA-batterijen. De resultaten zijn best verrassend!

Hoe werd de test uitgevoerd?

Om een goed beeld te krijgen van de prestaties van verschillende merken, werden 24 soorten niet-oplaadbare AA-batterijen getest. De test werd uitgevoerd door studenten van ROC College Westpoort onder leiding van hun docent. Het doel? Kijken hoeveel energie een batterij daadwerkelijk levert en of dure batterijen langer meegaan dan goedkopere opties.

De batterijen werden op twee manieren getest:

  1. Bij een lage belasting van 200 milliampère (mA) – zoals in een afstandsbediening, een rookmelder of een draadloze muis.
  2. Bij een hogere belasting van 500 mA – vergelijkbaar met het gebruik in speelgoed, een zaklamp of een elektrische tandenborstel.

De test werd gestopt zodra de spanning onder de 1,0 volt kwam, omdat de meeste apparaten op dat punt niet meer goed functioneren. Bij de zwaardere belasting werd na een dag nog een extra test uitgevoerd, omdat sommige batterijen tijdelijk herstellen.

Welke batterijen presteerden het beste?

De resultaten lieten zien dat niet alle batterijen even goed presteren – en dat de duurste merken niet altijd de beste keuze zijn.

  • Bij een belasting van 200 mA (lage belasting, zoals afstandsbedieningen) scoorden GP Ultra Plus, Duracell Ultra en A-Force (Action) het beste.
  • Bij een belasting van 500 mA (hoge belasting, zoals speelgoed en zaklampen) kwamen HEMA Superpower, Varta Longlife Power en een Varta-batterij van Action als winnaars uit de test.

De Fujitsu Universal Power-batterij scoorde in beide tests het slechtst. Het is wel goed om te weten dat deze batterijen al over de vervaldatum waren, wat invloed kan hebben gehad op hun prestaties.

Zijn dure batterijen hun geld waard?

Het lijkt logisch om te denken dat duurdere batterijen langer meegaan, maar dat blijkt niet helemaal waar te zijn. De prijs per batterij verschilt enorm:

  • Goedkope batterijen: Een batterij van Action kostte in de test slechts €0,19 per stuk.
  • Duurdere batterijen: Een Duracell Ultra-batterij kostte maar liefst €2,50 per stuk – ruim 12 keer zoveel!

Toen de prijs werd vergeleken met de hoeveelheid geleverde energie, bleek dat dure batterijen zoals Duracell Ultra misschien goed presteren, maar niet per se de beste koop zijn. Per geleverde energie-eenheid bleken goedkopere batterijen, zoals die van Action en HEMA, een veel betere prijs-kwaliteitverhouding te hebben.

Wat zeggen de fabrikanten zelf?

Om een compleet beeld te krijgen, werden enkele merken gevraagd om te reageren op de testresultaten. Duracell, Varta, GP en Action gaven allemaal een reactie. Zij benadrukten dat batterijprestaties kunnen verschillen door gebruiksomstandigheden en de ouderdom van de batterij. Ook gaven sommige merken aan dat ze continu werken aan verbeteringen in levensduur en prestaties.

Wat is de meest duurzame keuze?

Batterijen zijn niet alleen een kostenkwestie, maar ook een milieuprobleem. Volgens hoogleraar Petra de Jongh van de Universiteit Utrecht hebben batterijen altijd een impact op het milieu.

Een groot probleem is dat er geen officieel duurzaamheidslabel voor batterijen bestaat. Hierdoor is het voor consumenten lastig om te weten welke batterijen op een milieuvriendelijkere manier worden geproduceerd. Wat je wél kunt doen, is kiezen voor oplaadbare batterijen. Die gaan veel langer mee en zorgen voor minder afval.

Tip: Gebruik je vaak batterijen? Investeer dan in een set oplaadbare batterijen en een goede oplader. Dit bespaart op de lange termijn niet alleen geld, maar is ook beter voor het milieu.

Welke batterij moet je kiezen?

Op basis van deze test kun je een paar slimme keuzes maken:

  • Voor apparaten met een lage energiebehoefte (zoals afstandsbedieningen en klokken) maakt het niet zoveel uit welke batterij je gebruikt. Goedkope batterijen voldoen prima.
  • Voor apparaten die meer energie verbruiken (zoals speelgoed en zaklampen) kun je beter kiezen voor batterijen die goed presteren bij hoge belasting, zoals Varta of HEMA Superpower.
  • Wil je geld besparen? De goedkope batterijen van Action blijken verrassend goed te presteren voor hun prijs.
  • Duurzaam alternatief? Kies oplaadbare batterijen om minder afval te produceren en op lange termijn voordeliger uit te zijn.

Dure batterijen zijn niet altijd beter! Goedkopere alternatieven, zoals die van Action en HEMA, kunnen net zo goed of zelfs beter presteren. Als je een slimme keuze wilt maken, kijk dan niet alleen naar de merknaam, maar vooral naar de prijs per geleverde energie-eenheid.

Gebruik jij wegwerpbatterijen of ben je overgestapt op oplaadbare varianten? Laat het weten in de reacties en deel je ervaring! 🚀🔋

BRON



Ook interessant:

Je ramen wassen doe je tegenwoordig met deze slimme Robot ruitenreiniger

We hadden eerlijk gezegd geen hoge verwachtingen toen we deze robot-glazenwasser voor het eerst in...

Lees meer

Decathlon slaat groot alarm: ‘Breng dit product zo snel mogelijk terug!’

Het is voor veel Nederlanders een herkenbaar beeld: een zonnige dag, fietsen op de auto...

Lees meer

Hondentrainer waarschuwt: deze 3 rassen kun je beter niet kiezen!

Steeds meer huishoudens in Nederland kiezen voor een hond als volwaardig lid van het gezin....

Lees meer

Kramp in je kuiten en tenen tijdens het slapen? Dit kun je doen!

Wakker schrikken midden in de nacht met een vlijmscherpe pijn in je kuit of tenen:...

Lees meer

DekaMarkt waarschuwt: ‘Breng dit product gelijk terug naar de winkel!’

Supermarktketen DekaMarkt heeft een terugroepactie gestart voor een veelgekocht product uit het versschap: de Pesto...

Lees meer

Marijn Kuipers zorgt voor opschudding met opvallende ijsbadvideo

Op sociale media ontkom je bijna niet meer aan haar: Marijn Kuipers blijft volop in...

Lees meer