8 stappen om te herstellen na het verlies van je partner

Het overlijden van een echtgenoot of partner is een van de meest ingrijpende gebeurtenissen in het leven. Misschien vraag je je af hoe je dit grote verlies kunt dragen of hoe je je leven opnieuw kunt opbouwen. Je vraagt je misschien zelfs af of je nog wel de energie of zin hebt om door te gaan. Hier zijn acht praktische tips die je kunnen helpen bij het genezingsproces na het overlijden van je levenspartner.

Rouw op jouw manier

  1. Sta jezelf toe om te rouwen
    Je partner is overleden. Het is normaal dat je je verloren of verward voelt; je hebt immers een deel van jezelf verloren. Rouwen, het openlijk uiten van je gedachten en gevoelens, is een cruciaal onderdeel van het helingsproces.
  2. Rouw zoals jij dat wilt
    Jouw rouwproces is persoonlijk en wordt beïnvloed door de omstandigheden van het overlijden, eerdere verliezen, je steunsysteem, en je culturele en religieuze achtergrond. Vergelijk jouw manier van rouwen niet met die van anderen. Neem de tijd en rouw op je eigen tempo.
  3. Praat over je gedachten en gevoelens
    Genezing begint wanneer je je verdriet kunt delen met anderen. Praat over het overlijden, je gevoelens van verlies en eenzaamheid, en de dingen die je mist aan je partner.

Vind steun en vier het leven

  1. Ervaar gemengde emoties
    Het verlies van een partner beïnvloedt je hoofd, hart en ziel. Verwarring, desoriëntatie, angst, schuld, opluchting en woede zijn slechts enkele van de emoties die je kunt ervaren. Laat je niet overweldigen als je plotseling intense pijn of verdriet voelt opkomen. Leer van deze emoties om te helen.
  2. Zoek een steunsysteem
    Zoek steun bij mensen die om je geven en bereid zijn met je mee te lopen door je rouwproces. Overweeg om een steungroep te bezoeken. Vermijd mensen die kritisch zijn of ongevraagd advies geven. Je mag je verdriet uiten, maar je hebt ook het recht om dit niet te delen.
  3. Besef dat rouwen hard werken is
    Rouw is zowel emotioneel als fysiek. Luister naar wat je lichaam je vertelt en behandel jezelf zoals je een goede vriend zou behandelen.
  4. Doe dingen wanneer het jou uitkomt
    Er zijn praktische zaken die direct moeten gebeuren, maar dwing jezelf verder nergens toe voordat je er klaar voor bent. Je kunt sommige beslissingen nu nemen en met andere wachten. Laat anderen niet voor jou beslissen.
  5. Vier de herinnering aan je partner
    De momenten dat je je partner het meest zult missen, zijn de speciale dagen die jullie samen deelden. Pijn en verlies kunnen op die momenten intenser zijn, dus het kan helpen om bij iemand anders te zijn. Deel je herinneringen met vrienden als je dat wilt, maar blijf het leven dat je met je partner deelde eren door een speciale plek in je hart te bewaren om jullie momenten van samenzijn te vieren.

Bron: VITAS Healthcare



Ook interessant:

Deze moedige keuze veranderde haar leven: hoe ziet het meisje eruit dat werd geboren uit een moeder van 66 jaar?

In 2005 werd Adriana Iliescu uit Roemenië wereldberoemd toen ze op 66-jarige leeftijd haar eerste...

Lees meer

Totale chaos op Prinsenmeer: “Peter Gillis gaat alles afsluiten, geen gas, water of licht meer.”

Peter Gillis heeft aangekondigd zaterdag het gas, licht en water af te sluiten op vakantiepark...

Lees meer

Deze 5 fouten maken jouw hutspot minder lekker (en hoe je ze kunt voorkomen)

Hutspot is een klassiek Nederlands gerecht dat vooral in de herfst en winter populair is....

Lees meer

Britt Dekker laat alles zien: “Liefde is als iemand onder je rokje kan kijken…”

Britt Dekker heeft onlangs een grappige gebeurtenis gedeeld op haar Instagram. Tijdens een optreden op...

Lees meer

Heftig: B&B Vol Liefde- Noor laat zich uit over deelname aan programma

De afgelopen maanden stonden in het teken van <em>B&B Vol Liefde</em>, en deelneemster Noor blikt...

Lees meer

Bizar: Heftige roddel over B&B Vol Liefde Peter. ‘Valt niet op vrouwen’

<div class="flex-shrink-0 flex flex-col relative items-end"> <div> <div class="pt-0"> <div class="gizmo-bot-avatar flex h-8 w-8 items-center...

Lees meer

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.