7 ouderschapstips van een luie moeder waar elke ouder dankbaar voor is

Niet altijd is de moeder die het meest voor haar kind doet, ook de beste moeder. Psychologe en auteur Anna Bykova noemt zichzelf een luie moeder. Maar dat is niets negatiefs! Haar luiheid heeft haar kinderen de kans gegeven om zelfstandiger te worden. Ze heeft zelfs opvoedingstips geformuleerd, zodat andere ouders van haar luiheid kunnen profiteren.

Het is belangrijk te vermelden dat deze luiheid niet betekent dat je de hele dag op de bank ligt. Hoewel dat soms verleidelijk is, gaat het er meer om dat Anna als moeder niet alles zelf hoeft te doen.

Anna Bykova houdt er bijvoorbeeld van om soms “lui” te zijn en haar zevenjarige de afwas te laten doen. Dit bevordert zowel zijn fijne motoriek als zijn onafhankelijkheid. Als ouders altijd alle wensen van hun kinderen vervullen, leren deze niet om hun wensen te uiten of om hulp te vragen.

Anna heeft nog meer opvoedingstips:

1. Zo voorkom je driftbuien bij je kind

Driftbuien zijn een bekend probleem bij veel ouders. Deze tips kunnen helpen om ze te voorkomen:

Verberg alle dingen die je kind niet mag aanraken. Zo voorkom je situaties waarin je iets uit de handen van je kind moet nemen. Te veel verboden maken kinderen alleen maar verward en beperken hun ontwikkeling.

Moet je een spel stoppen omdat het tijd is voor de lunch? Stel dan voor om eerst het speelgoed iets te eten te geven. Als je wilt dat je kleine bouwer stopt met bouwen om aan tafel te komen, kondig dan aan dat het bouwteam nu lunchpauze heeft.

2. Zo ga je om met een driftbui

Als je een driftbui niet kunt voorkomen, doe dan het volgende:

Leid de aandacht van je kind af met iets anders. Dit kan een flesje bellenblaas, een ballon of een klein speeltje zijn dat je bij de hand hebt.

Bedenk een routine die je kind kalmeert. Dit kan een rijmpje, een verhaaltje of een spelletje zijn. Blaas zachtjes op de ogen van je kind om de tranen te drogen of geef hem “magisch” water om hem te kalmeren.

3. Zo breng je je kind naar bed

Kinderen zien naar bed gaan vaak als straf. Soms hechten ouders te veel belang aan op tijd naar bed gaan, wat voor druk zorgt. Heeft je kind moeite met inslapen? Probeer dan deze tips:

Ga naast je kind op bed zitten. Leg een hand op zijn dij en de andere op zijn schouder. Wiegen je kind zachtjes heen en weer en adem steeds dieper in. Dit helpt om de spieren te ontspannen en het zenuwstelsel te kalmeren.

Als je je kind voorleest, voeg dan zinnen over ontspanning en slapen toe. Lees langzaam en met pauzes, zodat je spreektempo vertraagt. Doe je het goed, dan vertraagt ook het ademtempo van je kind en valt het snel in slaap.

girl, kid, bed

4. Leer je kind alleen te slapen

Niet alleen het naar bed gaan, maar ook alleen slapen is voor veel kinderen een probleem. Deze tips kunnen helpen:

Bedenk een symbool dat voor een rustige slaap staat. Dit kan een knuffeldier zijn dat je kind kan omarmen. Dit helpt je kind om ook in een vreemde omgeving goed in te slapen.

Is de motivatie van je kind om in zijn eigen bed te slapen niet groot genoeg? Zoek dan samen naar nieuwe beddengoed of accessoires zoals glow-in-the-dark-stickers, een schattig nachtlampje of een dromenvanger.

5. Zo ga je om met kieskeurige eters

Eten is een basisbehoefte. Al van jongs af aan laten kinderen weten wanneer ze honger hebben. Deze tips kunnen helpen bij moeilijke eters:

Laat je kind helpen met koken en alle ingrediënten proeven. In de supermarkt kan het ook helpen met het verzamelen van de benodigde producten.

Als je je kind dwingt zijn bord leeg te eten terwijl het duidelijk al vol zit, denk dan na waarom je dit doet. Alleen omdat je dat zelf zo hebt geleerd? Of ben je bang dat je kind te weinig eet? Kinderen hebben een sterk verband met de behoeften van hun lichaam. Ze eten wanneer ze honger hebben. Dwingen kan later leiden tot een verstoorde eetgewoonte.

6. Zo stimuleer je de eetlust van je kind

Om de eetlust van je kind op een positieve manier te stimuleren, probeer deze tips:

Laat je kind tussen de maaltijden door geen snacks of snoep eten als het tijdens de maaltijd niet wil eten.

Probeer producten met kunstmatige smaakstoffen te vermijden. Als je kind deze vaak eet, zal gezond eten flauw smaken.

Ga vaker wandelen en zorg voor fysieke activiteiten. Beweging heeft een grote invloed op de eetlust van je kind.

7. Zo train je je kind om naar het potje te gaan

Het potje moet altijd op dezelfde plek staan waar je kind het gemakkelijk kan zien. Dwing je kind nooit om op het potje te gaan zitten. Deze tips helpen bij het zindelijk maken:

In het begin van de training, vergeet niet je kind te prijzen telkens als het op het potje gaat zitten, zelfs als het niets achterlaat. Zet een knuffelbeer naast het potje en vertel verhalen over mensen die droge broeken dragen.

Ook al lijkt het misschien lui of nalatig om je kinderen veel zelf te laten doen, deze “luiheid” geeft kinderen de kans om onafhankelijker en verantwoordelijker te worden. Een beetje gezonde luiheid bij ouders geeft kinderen ruimte om te groeien en maakt het leven van ouders makkelijker. Volg deze zeven opvoedingstips en maak het jezelf thuis een beetje gemakkelijker.



Ook interessant:

Net binnen: Erg slecht nieuws over Andre van Duijn

Het geplande tv-project over het zestigjarig artiestenjubileum van André van Duin gaat helaas niet door....

Lees meer

Heb jij het ook altijd koud? Dan moet je deze oversized hoodie hebben!

Als de temperatuur in Nederland daalt, zoeken we allemaal naar manieren om warm en comfortabel...

Lees meer

6 belangrijke dingen die iedereen na de s3ks zou moet doen (en vergeet!)

<div class="flex-1 overflow-hidden"> <div class="h-full"> <div class="react-scroll-to-bottom--css-xbxkm-79elbk h-full"> <div class="react-scroll-to-bottom--css-xbxkm-1n7m0yu"> <div class="flex flex-col text-sm md:pb-9"><article...

Lees meer

Moeder deelt gedurfde foto over borstvoeding in het openbaar

<div class="composer-parent flex h-full flex-col focus-visible:outline-0" tabindex="0" role="presentation"> <div class="flex-1 overflow-hidden"> <div class="h-full"> <div class="react-scroll-to-bottom--css-xbxkm-79elbk...

Lees meer
shallow focus photo of white and yellow cockatiel

Dit is wat je moet weten over de papegaaienziekte

De papegaaienziekte, officieel bekend als <strong>psittacose</strong>, is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door de bacterie...

Lees meer

Jolanda (46): “Vrouwen boven de 50 zouden eigenlijk geen spijkerbroeken meer moeten dragen”

Als modebewuste vrouw denkt Jolanda uit Tilburg vaak na over kleding en stijl. Ze heeft...

Lees meer

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.