7 geheime trucs van loodgieters om de prestaties van de vaatwasser te verbeteren

Zandachtige resten op schalen, melkachtige glazen, kleverige etensresten in potten: Als je vaatwasser niet goed schoonmaakt, is dat behoorlijk vervelend. Technici van de reparatieservice delen enkele trucs om de prestaties van je vaatwasser te verhogen. Zo glanst je servies weer als nieuw.

1. Vaatwasser op warm water aansluiten

In sommige gevallen kan het de moeite waard zijn om de vaatwasser op warm water aan te sluiten in plaats van op koud water. Dit verkort de wascyclus met ongeveer 25% en kan energiekosten besparen.

Het warme water moet snel uit de leiding komen en mag niet heter zijn dan 60°C. Controleer ook in de handleiding of je vaatwasser geschikt is voor een warmwateraansluiting.

Door de vaatwasser op warm water aan te sluiten, kan de machine efficiënter werken, omdat er minder energie nodig is om het water te verwarmen. Dit kan vooral nuttig zijn in huishoudens waar vaak grote hoeveelheden vaat worden gewassen.

2. Waterdruk verhogen

Een lage waterdruk zorgt ervoor dat het water niet elke hoek van de vaatwasser bereikt. Dit probleem ligt niet altijd aan de vaatwasser zelf. Controleer het hoekventiel en het filter in de aanvoerslang op kalkaanslag.

Als het water niet krachtig genoeg door de sproeiarmen stroomt, kunnen voedselresten achterblijven op je servies. Zorg ervoor dat de waterdruk in je huis voldoende is om je vaatwasser optimaal te laten functioneren.

3. Verstelbare bovenkorf

De prestaties van je vaatwasser verbeteren als je de capaciteit aanpast aan je behoeften. Bij veel vaatwassers kun je de bovenste korf omhoog of omlaag verstellen. Zo past al je serviesgoed er altijd in.

Door de bovenkorf aan te passen, kun je grotere potten en pannen in de vaatwasser plaatsen. Dit zorgt ervoor dat je meer vaat per keer kunt wassen, wat efficiënter is en op de lange termijn water en energie bespaart.

4. Vaatwasser schoonmaken

Een schone vaatwasser is essentieel voor goede wasresultaten. Let vooral op twee onderdelen:

Sproeiarmen: Verwijder de sproeiarmen en leg ze in een bad met azijnwater. Gebruik een tandenstoker of pijpenrager om kalk en vuil uit de sproeiers te verwijderen.

Aflopende filter: Spoel het filter na twee tot drie wasbeurten af onder stromend water. Controleer ook op etensresten in de pompbak. Dit voorkomt dat vuil water wordt rondgepompt.

Regelmatige reiniging van deze onderdelen zorgt ervoor dat je vaatwasser efficiënter werkt en langer meegaat. Het voorkomt ook onaangename geuren en zorgt voor een beter reinigingsresultaat.

5. Waterhardheid instellen

Kalk maakt niet alleen het servies dof, maar is ook een serieus probleem voor de delicate onderdelen van de vaatwasser. Vraag je waterleverancier naar de hardheid van het leidingwater en stel de ionenwisselaar van de vaatwasser hierop af.

Door de waterhardheid correct in te stellen, voorkom je kalkaanslag op je servies en in de machine. Dit verlengt de levensduur van je vaatwasser en zorgt voor een betere werking.

6. Gebruik van poedervormige afwasmiddelen

Vaatwastabletten zijn handig, maar moeilijk te doseren op basis van de grootte van de vaatwasser of de vervuilingsgraad van het servies. Technici raden daarom aan poedervormige afwasmiddelen te gebruiken.

All-in-one tabletten gebruiken gemiddelde waarden voor glansspoelmiddel en zout, wat kan leiden tot strepen op het servies of zelfs glascorrosie op de lange termijn. Poeder kan nauwkeuriger worden gedoseerd, afhankelijk van de behoefte.

7. Vaatwasser correct inladen

Een veelvoorkomend probleem bij klantenservice: Om de vaatwasser optimaal te laten werken, volg je deze regels bij het inladen:

  • Verwijder grove etensresten voordat je het servies inlaadt.
  • Plaats groot servies onderin, en breekbare delen (zoals glas of plastic) bovenin.
  • Stapel geen servies, zodat het water overal bij kan.
  • Plaats hoge glazen en borden niet aan de rand, maar in het midden.
  • Zorg voor voldoende ruimte tussen de stukken servies.

Het correct inladen van de vaatwasser zorgt ervoor dat het water en de afwasmiddel gelijkmatig worden verdeeld, wat resulteert in een schonere vaat. Door de vaat goed te organiseren, voorkom je dat stukken elkaar blokkeren en niet goed worden schoongemaakt.

Extra tips voor optimale prestaties

Naast de bovengenoemde tips zijn er nog enkele extra stappen die je kunt nemen om de prestaties van je vaatwasser te optimaliseren:

  • Gebruik een spoelprogramma: Sommige vaatwassers hebben een spoelprogramma om voedselresten weg te spoelen voordat de hoofdwas begint. Dit kan helpen om hardnekkige vlekken te verwijderen.
  • Controleer de sproeiarmen regelmatig: Zorg ervoor dat de sproeiarmen vrij kunnen draaien en niet worden geblokkeerd door grote stukken servies.
  • Gebruik af en toe een reiniger: Er zijn speciale reinigingsmiddelen voor vaatwassers die helpen om vet en kalk te verwijderen. Gebruik deze reinigers eens per maand voor een grondige reiniging.

Met deze tips kun je de prestaties van je vaatwasser aanzienlijk verbeteren zonder extra kosten. Een goed functionerende vaatwasser zorgt voor een sprankelend schone vaat, minder onderhoudsproblemen en een langere levensduur van het apparaat. Door regelmatig onderhoud en de juiste instellingen zorg je ervoor dat je vaatwasser optimaal blijft presteren.Ook interessant:

Alarmerende uitspraken van HAK-topvrouw: Klimaatverandering dreigt voor schaarste te zorgen!

<div class="flex flex-grow flex-col max-w-full"> <div class="min-h-[20px] text-message flex w-full flex-col items-end gap-2 whitespace-pre-wrap break-words...

Lees meer

Pas op! Dit populaire vakantieland heeft de meeste flitspalen en torenhoge boetes!

Vakantie is altijd iets om naar uit te kijken. Veel mensen kiezen ervoor om met...

Lees meer

Net binnen: Wereldwijd problemen door computerstoring “Schiphol ook getroffen”

Schiphol ondervindt ernstige problemen door een wereldwijde computerstoring. De luchthaven meldt op haar website dat...

Lees meer

Mason (56): “Sarah (26) is gevallen voor mijn innerlijk, niet voor het geld”

“Ik ben gevallen op zijn geweldige persoonlijkheid en zeker niet op zijn geld.” Dit lijkt...

Lees meer

Vrouw (64) ruilt alles in tegen een camper: “Ik betaal geen huur en heb mijn vrijheid gevonden”

Siobhan Daniels, een voormalige BBC-verslaggeefster uit Tunbridge Wells, Kent, VK, nam op 64-jarige leeftijd een...

Lees meer

Jongen (6) ziet zijn vader met een andere vrouw. Zijn onschuldige reactie schokt het internet

Kinderen zijn geweldig in hun vermogen om de wereld op hun eigen unieke manier te...

Lees meer

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.