Stemmingswisselingen, vochtophoping, buikpijn – de bijwerkingen van de menstruatie zijn al vervelend genoeg. Maar sommige vrouwen verergeren hun klachten onbewust door bepaalde gedragingen. Om je klachten in de toekomst te verminderen, laten we je zes fouten zien die je tijdens je menstruatie NIET moet maken.
Menstruatie: 6 fouten die vrouwen moeten vermijden
1. Tampon met ongewassen handen verwisselen
Als je onderweg bent en haast hebt, kan het gebeuren dat je vergeet je handen te wassen voor het verwisselen van je tampon. Dit kan echter vervelende gevolgen hebben. Op je handen bevinden zich vaak kiemen die niet in de buurt van je intieme zone horen. Om infecties te voorkomen, kun je altijd handdesinfectiemiddel of milde intiemdoekjes meenemen, of kiezen voor tampons met een applicator.
2. Tampon ’s nachts inhouden
Een fout die je absoluut moet vermijden, is het ’s nachts inhouden van een tampon. Tampons binden na langere tijd magnesium in je lichaam en veranderen de vaginale flora. Stafylokokkenbacteriën kunnen gifstoffen vormen die het toxischeshocksyndroom (TSS) veroorzaken – een infectie die tot ernstig orgaan- en hartfalen kan leiden en uiteindelijk zelfs dodelijk kan zijn. Het wordt aanbevolen tampons niet langer dan 6–8 uur in te houden en ’s nachts liever maandverband te gebruiken.
3. Aspirine gebruiken tegen menstruatiepijn
Menstruatiepijn kan zo ondraaglijk zijn dat pijnstillers de laatste uitweg lijken. In principe is daar niets mis mee, maar je moet vermijden aspirine te gebruiken bij menstruatiepijn. Aspirine heeft een bloedverdunnende werking, waardoor de bloeding nog heviger kan worden.
4. Weinig beweging tijdens de menstruatie
Tijdens de menstruatie willen de meeste vrouwen het liefst op de bank blijven liggen, series kijken en chocolade eten. Alleen al de gedachte aan sporten kan onaangenaam zijn. Toch heeft beweging een positief effect op menstruatieklachten. Door te bewegen, ontspant het weefsel rond de baarmoeder, waardoor de krampen minder worden. Het is dus aan te raden om tijdens de menstruatie regelmatig een rondje te lopen.
5. Geen magnesium innemen
Ondraaglijke menstruatiepijn en hevige bloedingen kunnen wijzen op een magnesiumtekort. Magnesium helpt de spieren samen te trekken en te ontspannen. Bij een tekort kunnen de spiercellen moeilijker ontspannen, wat leidt tot krampen. Daarom is het raadzaam enkele dagen voor de menstruatie magnesiumtabletten te nemen of magnesiumrijke voedingsmiddelen zoals volkorenbrood, bananen en zonnebloempitten te eten.
6. Niet openstaan voor nieuwe hygiëneproducten
Lange tijd waren tampons en maandverband de enige goede opties. Nu er alternatieven zijn, staan veel vrouwen nog steeds huiverig tegenover het proberen van nieuwe producten zoals de menstruatiecup. De menstruatiecup heeft echter veel voordelen. Ze is niet alleen pijnverlichtend en milieuvriendelijk, maar op de lange termijn ook goedkoper. Bovendien, mits goed gereinigd, is de kans op het ontwikkelen van TSS veel kleiner. Het is dus zeker het proberen waard!
De menstruatie kan behoorlijk zwaar zijn. Maar nu je weet welke fouten je beter kunt vermijden, zullen je klachten in de toekomst waarschijnlijk minder ernstig zijn. Door kleine veranderingen aan te brengen in je routine, kun je je menstruatieklachten aanzienlijk verminderen en je meer op je gemak voelen tijdens je menstruatiecyclus.
Als je deze zes fouten vermijdt, kun je je menstruatie beter doorstaan en je dagelijkse leven minder laten beïnvloeden door de bijwerkingen ervan. Denk eraan om altijd je handen te wassen voor je tampons verwisselt en laat tampons ’s nachts niet te lang in. Vermijd aspirine bij menstruatiepijn en probeer actief te blijven, zelfs als het moeilijk is. Zorg voor voldoende magnesium en wees open voor nieuwe hygiëneproducten zoals de menstruatiecup.
Door deze tips te volgen, kun je je menstruatieklachten verlichten en genieten van een meer comfortabele cyclus. Blijf jezelf informeren en probeer nieuwe methoden om je menstruatieklachten te beheren. Iedere vrouw is anders, dus het kan even duren voordat je de beste aanpak voor jezelf vindt. Met deze kennis kun je echter beginnen aan een gezondere en aangenamere menstruatieperiode.
De volgende keer dat je je menstruatie krijgt, denk dan aan deze adviezen. Ze kunnen je helpen om beter met je klachten om te gaan en je algehele welzijn te verbeteren. Je menstruatie hoeft niet iets te zijn waar je bang voor bent of waar je door gehinderd wordt in je dagelijkse leven. Met de juiste zorg en aandacht kun je je menstruatie beter beheersen en je comfortabeler voelen.
Het is belangrijk om open te blijven staan voor nieuwe informatie en methoden om je menstruatieklachten te beheren. Praat met je arts of een specialist als je ernstige klachten hebt, en wees niet bang om hulp te zoeken. Iedereen verdient het om zich goed te voelen, ook tijdens de menstruatie.
Dus onthoud deze zes fouten en probeer ze te vermijden. Je zult merken dat je menstruatieklachten minder worden en je meer controle hebt over je lichaam en je welzijn. Veel succes en zorg goed voor jezelf!