15 huiveringwekkende medische uitvindingen uit het verleden die echt bestonden

De medische geschiedenis zit vol met bizarre en soms angstaanjagende uitvindingen die tegenwoordig nauwelijks te geloven zijn. Toch waren deze uitvindingen destijds vaak revolutionair en werden ze beschouwd als baanbrekende oplossingen voor verschillende gezondheidsproblemen. Hier volgt een overzicht van vijftien huiveringwekkende medische uitvindingen uit het verleden die echt hebben bestaan.

1. Lobotomie

Lobotomie was een chirurgische ingreep waarbij verbindingen in de hersenen werden doorgesneden om ernstige psychische aandoeningen te behandelen. Deze procedure leidde vaak tot ernstige bijwerkingen zoals persoonlijkheidsveranderingen en cognitieve achteruitgang.

2. Elektroconvulsietherapie (ECT)

ECT, ook bekend als elektroshocktherapie, werd en wordt soms nog steeds gebruikt om ernstige depressies te behandelen. De patiënt krijgt hierbij elektrische schokken toegediend aan de hersenen, wat heftige convulsies veroorzaakt.

3. Bloedzuigers

In de middeleeuwen en tot in de 19e eeuw werden bloedzuigers gebruikt om “bloedzuiveringsbehandelingen” uit te voeren. Men geloofde dat ziekten werden veroorzaakt door een teveel aan bloed, en bloedzuigers werden gebruikt om dit overschot te verwijderen.

4. Kwiktherapie

Kwik werd gebruikt om verschillende aandoeningen te behandelen, waaronder syfilis. Het werd vaak als zalf aangebracht of oraal ingenomen, ondanks de zeer giftige effecten die kwik op het menselijk lichaam heeft.

5. Schedeltrepanatie

Schedeltrepanatie is het proces waarbij een gat in de schedel wordt geboord. Dit werd uitgevoerd om hoofdpijn, epilepsie en andere neurologische aandoeningen te behandelen. Het was een van de oudste chirurgische procedures die bekend is.

a black and white photo of a human skull

6. Mummiepoeder

In de Renaissance werd gemalen mummiepoeder gebruikt als medicijn. Men geloofde dat het consumeren van dit poeder verschillende kwalen kon genezen, waaronder bloedingen en ontstekingen.

7. Radiumwater

Aan het begin van de 20e eeuw werd radium, een radioactief element, toegevoegd aan drinkwater en verkocht als een tonicum voor algehele gezondheid en vitaliteit, ondanks de dodelijke gevolgen op lange termijn.

8. Tapijtspijkers

Deze spijkers werden op de tong geplaatst om bedplassen bij kinderen te voorkomen. Het idee was dat de pijn de kinderen zou ontmoedigen om te drinken voor het slapengaan.

9. Heroin als Hoestdrank

Heroïne werd eind 19e en begin 20e eeuw op de markt gebracht als een veilige en niet-verslavende vervanging voor morfine en werd vaak gebruikt als hoestdrank.

10. Stroombaden

Stroombaden waren een populaire behandelmethode voor een breed scala aan aandoeningen, van hysterie tot artritis. Patiënten werden blootgesteld aan elektrische stromen in de hoop hun symptomen te verlichten.

11. Tabaksrook Klysma

In de 18e eeuw werd tabaksrook klysma gebruikt als reanimatiemiddel voor verdrinkingsslachtoffers. Een pijp werd in het rectum van het slachtoffer geplaatst en tabaksrook werd erin geblazen.

12. Thalidomide

Oorspronkelijk verkocht als een middel tegen ochtendmisselijkheid bij zwangere vrouwen, veroorzaakte thalidomide ernstige geboortedefecten voordat het in de jaren 1960 van de markt werd gehaald.

13. Arsenicum

Arsenicum werd ooit beschouwd als een effectief tonicum en werd gebruikt om alles te behandelen, van syfilis tot bloedarmoede, ondanks de extreme toxiciteit ervan.

14. Schokmachines voor Astma

In de vroege 20e eeuw werden schokmachines gebruikt om astma-aanvallen te behandelen. Patiënten kregen elektrische schokken toegediend in de hoop hun ademhaling te verbeteren.

15. Kunstmatige Bloedvervangers

In de jaren 70 en 80 werden diverse synthetische bloedvervangers getest op basis van perfluorocarbons, waarvan vele ernstige bijwerkingen hadden en uiteindelijk niet succesvol bleken.

Deze vijftien uitvindingen laten zien hoe ver de geneeskunde is gevorderd, maar ook welke bizarre en soms gevaarlijke methoden in het verleden werden toegepast in de hoop ziektes en aandoeningen te genezen. Hoewel sommige van deze methoden nu als huiveringwekkend worden beschouwd, speelden ze destijds een cruciale rol in de ontwikkeling van de moderne geneeskunde.Ook interessant:

Net binnen: Zoveel jaar moet Ali B naar de gevangenis

Ali B, de bekende Nederlandse rapper, is door de rechtbank van Haarlem veroordeeld tot twee...

Lees meer

Wat!? Onwijs slecht nieuws voor fans van De Meilandjes

De Meilandjes staan voor een belangrijke beslissing over hun toekomst op televisie. Erica onthult in...

Lees meer

Zien: Drama scheidsrechter Nederland- Engeland krijgt nog een staartje

<div class="flex-shrink-0 flex flex-col relative items-end"> <div> <div class="pt-0.5 juice:pt-0"> <div class="gizmo-bot-avatar flex h-6 w-6...

Lees meer

Deze plant is extreem giftig voor mensen en dieren (waarschuwing)

Vingerhoedskruid, ook wel heksenkruid genoemd, wint aan populariteit in Nederlandse tuinen. Deze plant kan tot...

Lees meer

Kirsten (40): ‘Mijn dertienjarige zoon wil samen slapen met zijn vriendinnetje’

Kirsten (40) heeft een dilemma over de situatie over haar dertienjarige zoon, die graag samen...

Lees meer

Wat!? Dakloze man brengt portemonnee met 2000 euro en krijgt deze ‘beloning’

Geef maar toe: wat zou jij doen als je in zijn schoenen stond? Een dakloze...

Lees meer

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.