Deze 10 dingen hoef je maar één keer per jaar schoon te maken (en jij doet het vast vaker)

Weet je nog dat je gisteren het hele huis hebt opgeruimd en vandaag alweer denkt dat je van voor af aan kunt beginnen? Dat voelt toch als een eindeloze strijd! Gelukkig zijn er bepaalde dingen in huis die je slechts een keer per jaar hoeft aan te pakken. Zo kun je de rest van het jaar iets anders doen dat je leuker vindt.

1. De buitenkant van de ramen schoonmaken
Dit klusje lijkt misschien veel op het schoonmaken van de binnenkant van je ramen, maar vaak heb je hier een ladder voor nodig om de hogere plekken te bereiken. Gebruik een stevige borstel om de kozijnen stof- en vuilvrij te maken. Voor het glas zelf is een niet-pluizende doek ideaal, zodat je ramen streeploos opdrogen. Mocht je dit werk liever uitbesteden, dan kan een professionele glazenwasser uitkomst bieden. Lees verder op de volgende pagina voor de andere 9 dingen die je maar 1x per jaar hoeft te doen.

2. Je gordijnen en vitrage wassen
Het wassen van gordijnen en vitrages hoeft niet vaak te gebeuren. Eens per jaar een grondige wasbeurt is meestal voldoende om ze fris te houden. Je kunt ze voorzichtig zelf wassen of voor het gemak naar de stomerij brengen. Let op de wasvoorschriften om te voorkomen dat ze krimpen of beschadigen.

3. De droger schoonmaken
Vergeet niet om de droger los te koppelen van de stroomvoorziening voordat je begint met schoonmaken. Met de stofzuiger kun je gemakkelijk het stof rondom en in de droger verwijderen. Voor de binnenkant van de droger zijn er speciale hulpmiddelen beschikbaar die het reinigen vereenvoudigen.

4. De open haard reinigen
Na de winterperiode is het een goed moment om je open haard grondig schoon te maken. Zuig de asresten op met een stofzuiger en veeg de overgebleven deeltjes weg met een vochtige doek. Het is ook belangrijk om jaarlijks een schoorsteenveger te laten komen om de schoorsteen te controleren en schoon te maken.

Person Wearing White Pants and White Socks Standing Beside Brown Broom

5. Gestoffeerde meubels opfrissen
Het reinigen van gestoffeerde meubels kun je zelf doen als je weet hoe het moet en de juiste schoonmaakmiddelen hebt. Zo niet, dan is het verstandig om hier een professional voor in te schakelen. Zo blijven je meubels mooi en gaan ze langer mee.

6. De garage en kelder opruimen
Deze ruimtes worden vaak gebruikt als opslag voor spullen die we niet regelmatig gebruiken. Door hier eens per jaar doorheen te gaan, kun je beoordelen wat je echt nodig hebt en wat weg kan. Dit maakt het niet alleen overzichtelijker, maar creëert ook meer ruimte.

cleanliness, maid, maintains

7. Verwarmingsbuizen en ventilatieopeningen schoonmaken
Gebruik een zachte borstel op je stofzuiger om de verwarmingsbuizen en ventilatieopeningen stofvrij te maken. Dit zorgt voor een betere luchtkwaliteit in huis en helpt je verwarmingssysteem efficiënter te werken.

8. Tuinmeubels schoonmaken
Aan het begin van de lente is het de perfecte tijd om je tuinmeubels schoon te maken, zodat je er de hele zomer van kunt genieten. Een mengsel van afwasmiddel en heet water is meestal voldoende om ze weer als nieuw te krijgen. Spoel ze daarna af met de tuinslang.

gloves, cleaning, clean

9. Het tapijt laten reinigen
Het grondig reinigen van je tapijt is vaak een taak voor professionals. Door dit eens per jaar te doen, zorg je ervoor dat je tapijt er fris uit blijft zien en langer meegaat.

10. De dakgoot legen
Bladeren en ander vuil kunnen je dakgoot verstoppen, wat tot overstromingen kan leiden. Dit kun je zelf doen door de ladder op te klimmen, of je kunt er iemand voor inhuren. Een schone dakgoot voorkomt veel problemen.

Welke van deze doe jij veel vaker dan 1x per jaar? Laat het ons weten en vergeet ook niet om het artikel te delen!

Bron: FlairOok interessant:

Dringende terugroepactie Jumbo: Breng dit product direct terug!

Weet je nog dat je gisteren het hele huis hebt opgeruimd en vandaag alweer denkt...

Lees meer

WEERALARM: KNMI waarschuwt voor zware windstoten in deze gebieden

Weet je nog dat je gisteren het hele huis hebt opgeruimd en vandaag alweer denkt...

Lees meer

Uienschillen: Gooi ze nooit weg: je hebt geen idee wat je ermee kunt doen!

Weet je nog dat je gisteren het hele huis hebt opgeruimd en vandaag alweer denkt...

Lees meer
person in blue gloves holding white textile

Dit is hoeveel calorieën je verbrand tijdens het schoonmaken

Weet je nog dat je gisteren het hele huis hebt opgeruimd en vandaag alweer denkt...

Lees meer

Verloren smaken: nostalgische lekkernijen die je vergeten bent

Weet je nog dat je gisteren het hele huis hebt opgeruimd en vandaag alweer denkt...

Lees meer

Kaarsvet verwijderen kan voortaan op deze simpele manier!

Weet je nog dat je gisteren het hele huis hebt opgeruimd en vandaag alweer denkt...

Lees meer

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.