Je hebt vast wel eens gehoord van fijnstof en stikstofdioxide, maar wist je dat deze schadelijke stoffen ook vrijkomen tijdens het koken? Het is misschien niet het eerste waar je aan denkt wanneer je in de keuken staat, maar het is wel belangrijk om te weten hoe je de blootstelling aan deze stoffen kunt beperken. In dit artikel delen we handige tips om jezelf en je gezin te beschermen tegen de negatieve effecten van fijnstof en stikstofdioxide tijdens het koken.
Wat is fijnstof en stikstofdioxide?
Laten we beginnen met een korte uitleg over wat fijnstof en stikstofdioxide precies zijn. Fijnstof bestaat uit kleine deeltjes die in de lucht zweven en zo klein zijn dat ze diep in je longen kunnen doordringen. Stikstofdioxide is een gas dat in de lucht terechtkomt als gevolg van verbrandingsprocessen, zoals die in auto’s en ook tijdens het koken. Beide stoffen kunnen schadelijk zijn voor je gezondheid als je eraan wordt blootgesteld.
Hoe komen deze stoffen vrij tijdens het koken?
Tijdens het koken worden verschillende methoden gebruikt, zoals bakken, braden, grillen en frituren. Deze processen kunnen leiden tot de vorming van fijnstof en stikstofdioxide, vooral als er sprake is van hoge temperaturen. Vetten en oliën die in contact komen met hete oppervlakken kunnen bijvoorbeeld verbranden en schadelijke stoffen in de lucht verspreiden. Maar maak je geen zorgen, er zijn manieren om dit te verminderen. Lees de tips op de volgende pagina.