Tegenwoordig zijn veel huishoudens op zoek naar manieren om zuiniger te verwarmen en zo te bezuinigen op hun energiekosten. Een veelgestelde vraag is of het beter is om ’s nachts de verwarming te verlagen of helemaal uit te schakelen. Volgens Milieu Centraal is er een antwoord op deze vraag. Interessant is dat je hiermee tot wel 350 euro per jaar kunt besparen!
Het verlagen van de verwarming lijkt een effectieve manier om energie te besparen, maar dit kan leiden tot een ander probleem, vooral in minder goed geïsoleerde woningen. Als de verwarming ’s nachts volledig wordt uitgeschakeld, kan dit een te hoge luchtvochtigheid in huis veroorzaken.
Deze vochtigheid kan de groei van schimmels en de aanwezigheid van huisstofmijt stimuleren, wat negatieve gevolgen kan hebben voor de gezondheid. Vooral voor personen met astma of een allergie voor huisstofmijt kan dit extra gezondheidsklachten veroorzaken. Tijdens vriesperioden is het risico op vochtproblemen lager omdat de lucht dan droger is. Een beetje verwarming kan ook helpen om bevroren leidingen te voorkomen. Benieuwd naar de ideale thermostaatinstelling wanneer je niet thuis bent of slaapt? Je vindt het antwoord op de volgende pagina.