In het streven naar geluk zetten mensen verschillende doelen, zoals het huwelijk met een geliefde, de aankoop van een eigen woning, of het realiseren van een droomreis. Echter, het leven brengt ook minder gelukkige momenten met zich mee. Recent onderzoek door wetenschappers heeft onthuld op welke leeftijd mensen over het algemeen het minste geluk ervaren.
De theorie van de gelukscurve
Wellicht ben je bekend met de theorie van de gelukscurve, een concept dat in de jaren zeventig is ontwikkeld door experts op het gebied van economie, psychologie en sociologie. Deze theorie illustreert de fluctuaties in tevredenheid en welzijn gedurende iemands leven en wordt vaak voorgesteld als een U-vormige curve. Aan de bovenkant van deze U bevindt men zich in een staat van hoger geluk. De curve start in de kindertijd en naarmate men ouder wordt, daalt het geluksniveau, om uiteindelijk het laagste punt te bereiken. Vanaf daar stijgt het geluk weer.
Onderzoek naar de minst gelukkige fase
Het dieptepunt van de gelukscurve is een fase die velen liever vermijden. Onderzoekers David Blanchflower en Andrew Oswald waren nieuwsgierig naar het exacte tijdstip waarop dit dieptepunt plaatsvindt. Na het analyseren van gegevens van twee miljoen mensen uit meer dan 70 landen, kwamen ze tot de conclusie dat personen in de leeftijdscategorie van 40 tot 50 jaar het hoogst scoren op symptomen van depressie, angst en stress. Deze bevinding was consistent onder diverse groepen mensen, ongeacht geslacht, economische status, of het hebben van kinderen.