Ons lichaam is net een ingewikkelde machine, en soms gaat er iets fout zonder dat we het merken. Zo’n stiekem probleem is een verstopt been. Misschien klinkt het eng, maar we leggen je uit wat het is. Hoe weet je dat je het hebt? Wanneer moet je hulp zoeken? En ja, ook jongeren kunnen dit krijgen.
Wat is een verstopt been?
Eerst een snelle uitleg: een verstopt been, ofwel diepe ader trombose (DVT), is wanneer er een bloedklonter ontstaat in een grote ader in je been. Het klinkt misschien niet zo erg, maar deze klonter kan een ader afsluiten. Daardoor stroomt het bloed niet goed en wordt je been dik. Als je het niet behandelt, kunnen er erge dingen gebeuren, zoals bloedklonters in je longen.
Wie krijgt een verstopt been?
Sommige denken dat alleen ouderen dit krijgen, maar dat klopt niet. Natuurlijk, als je ouder bent is er meer kans, maar ook jongeren kunnen het krijgen. Er zijn verschillende dingen die de kans groter maken:
Te lang zitten: Bijvoorbeeld tijdens een lange vlucht, treinreis of veel tv-kijken zonder te bewegen. Als je niet beweegt, stroomt je bloed langzamer en kan er makkelijker een klonter ontstaan.
Na operaties of verwondingen: Als je lang moet rusten na een operatie of verwonding, is er meer kans op een verstopt been.
Tijdens zwangerschap: De manier waarop je bloed stroomt, verandert tijdens zwangerschap. Dit kan het risico vergroten.
Te zwaar zijn: Overgewicht is niet goed voor de kans op een verstopt been.
De pil: De pil kan de kans op een verstopt been groter maken, vooral voor vrouwen ouder dan 35.
Erfelijkheid: Als familieleden dit hebben gehad, heb je zelf ook meer kans.
Lees op de volgende pagina hoe je dit kunt voorkomen.