Wat begon als een viraal filmpje op Koningsdag, is inmiddels uitgegroeid tot een ernstige zedenzaak. Op de Keizersgracht in Amsterdam legde een toeschouwer vast hoe een vrouw en man ogenschijnlijk seks hadden tussen geparkeerde auto’s. Veel kijkers dachten in eerste instantie dat het ging om een uit de hand gelopen Koningsdag-grap. Inmiddels is die interpretatie volledig van tafel.
Vrouw meldt zich bij politie
De vrouw die in de video te zien is, heeft zich bij de politie gemeld en aangifte gedaan van verkrachting. Dat meldt de politie Amsterdam in een verklaring. Er is daarop onmiddellijk een strafrechtelijk onderzoek gestart. Een verdachte is inmiddels aangehouden. De identiteit van de man is nog niet vrijgegeven en het onderzoek naar de toedracht is in volle gang.
Ook onderzoek naar filmer en verspreiders
Naast het strafrechtelijk onderzoek naar de verdachte, richt de politie zich nu ook op de herkomst en verspreiding van het filmpje. Het is namelijk strafbaar om seksueel getinte beelden van iemand te verspreiden zonder diens toestemming — ook als het incident zich in de openbare ruimte afspeelt. Wie het filmpje heeft gemaakt en wie het als eerste online heeft gezet, wordt momenteel uitgezocht.
Omstanders kijken, filmen — maar doen niets
Wat vooral opvalt, is de reactie van omstanders op het moment zelf. Op de originele video is te zien dat tientallen mensen toekijken, sommige met hun telefoon in de hand. Velen filmen, maar grijpen niet in. Die passiviteit roept veel vragen op. Waarom greep niemand in? En wat zegt dit over hoe we als samenleving omgaan met grensoverschrijdend gedrag in het openbaar?
Vrouwen gaven het juiste voorbeeld
Gelukkig komt er na enige tijd verandering in de situatie. Een groepje vrouwen beseft dat er iets mis is en grijpt in. In een tweede video — die inmiddels ook viraal gaat — is te zien hoe zij tussenbeide komen en de man proberen weg te trekken bij de vrouw. Eén van hen trapt hem zelfs van haar af. Het dappere optreden van deze vrouwen wordt op sociale media geprezen. Zij waren, op dat moment, de enigen die in actie kwamen.
Discussie over social media
Het incident heeft een bredere discussie losgemaakt. Niet alleen over seksueel grensoverschrijdend gedrag, maar ook over de rol van social media bij dit soort gebeurtenissen. Moeten mensen wel filmen in plaats van helpen? En wat zijn de gevolgen voor slachtoffers van dit soort virale video’s?
De politie is duidelijk: het verspreiden van beelden van (mogelijke) strafbare feiten zonder toestemming van betrokkenen is strafbaar. Slachtoffers kunnen hierdoor opnieuw trauma’s oplopen, zeker wanneer de beelden massaal gedeeld worden zonder context of zorgvuldigheid. “Denk goed na voordat je een filmpje deelt,” waarschuwt een woordvoerder van de politie. “Respecteer de privacy van betrokkenen.”
Meer dan een incident
Hoewel Koningsdag doorgaans bekendstaat als een feestelijke dag, laat deze zaak zien dat ook op zo’n dag grenzen overschreden kunnen worden. Niet alles wat op straat gebeurt is ‘een grap’ of ‘typisch voor de sfeer’. Het laat zien dat het belangrijk blijft om alert te zijn op situaties die niet pluis voelen — en om in te grijpen waar dat nodig is.
Politie roept op tot getuigen
De politie roept getuigen op om zich te melden als zij meer informatie hebben over het incident op de Keizersgracht of over wie de video heeft gemaakt en verspreid. Dat kan anoniem via Meld Misdaad Anoniem.