Koningsdag onzeker door overlijden paus Fransiscus

Het Vaticaan heeft dinsdag laten weten dat paus Franciscus zaterdag om 10.00 uur begraven wordt. Woensdagochtend wordt zijn lichaam overgebracht naar de Sint-Pietersbasiliek. Daar kunnen gelovigen afscheid van hem nemen. Of de begrafenis gevolgen heeft voor Koningsdag in Nederland, is nog niet duidelijk.

Op dit moment ligt het lichaam van de paus opgebaard in een kist in de kapel van Santa Marta. Dat is het huis waar hij de afgelopen twaalf jaar woonde. Woensdag om 9.00 uur zal zijn lichaam worden verplaatst naar de basiliek. Daar blijft hij liggen tot aan de uitvaart. Mensen krijgen de kans om langs te komen en hem de laatste eer te bewijzen.

Andere regels voor zijn afscheid

Franciscus had vorig jaar enkele dingen veranderd aan hoe een paus begraven wordt. Daarom is het afscheid nu iets anders dan bij eerdere pausen. Hij ligt niet op een verhoogde baar zoals gewoonlijk, maar in een kist. En die kist blijft de hele tijd hetzelfde. Vroeger werden overleden pausen in drie verschillende kisten gelegd. Dat wilde Franciscus niet.

Ook zijn laatste rustplaats is anders. In zijn testament staat dat hij niet in de Sint-Pietersbasiliek wil liggen. Hij heeft gevraagd om begraven te worden in de Basiliek van Santa Maria Maggiore. Die plek in Rome was belangrijk voor hem. Voor en na elke buitenlandse reis ging hij daar bidden bij een afbeelding van Maria.

Franciscus wilde ook geen opvallend graf. In zijn testament schreef hij dat hij “in de grond, zonder grafversiering” begraven wil worden. Alleen zijn pauselijke naam in het Latijn, Franciscus, mag op de steen staan. Hij werd geboren als Jorge Mario Bergoglio en kwam uit Argentinië.

Wat betekent dit voor Koningsdag?

De uitvaart van de paus valt op dezelfde dag als Koningsdag in Nederland. De Rijksvoorlichtingsdienst heeft nog niets gezegd over een mogelijke aanpassing van het programma. Het is nog niet bekend of iemand van de koninklijke familie naar de begrafenis gaat. Koningin Máxima komt, net als Franciscus, uit Argentinië.

Volgens plan gaan koning Willem-Alexander en zijn familie naar Doetinchem op Koningsdag. De gemeente heeft aan persbureau ANP laten weten te wachten op wat het koningshuis beslist.

Paus overleed aan beroerte en hartfalen

Franciscus is maandagochtend overleden op Tweede Paasdag. Hij was toen 88 jaar. Het Vaticaan meldde dat hij eerst een beroerte kreeg en daarna hartfalen. In februari werd hij al opgenomen met een dubbele longontsteking en problemen met zijn nieren. Na vijf weken mocht hij het ziekenhuis weer verlaten, maar zijn toestand bleef zwak.

Op Eerste Paasdag verscheen hij nog in een rolstoel op het Sint-Pietersplein. Hij zag er toen al erg kwetsbaar uit. Nog geen dag later werd bekend dat hij overleden was. De uitvaart is zaterdag live te zien op NPO 2.

Bron: Nu.nl



Ook interessant:

Mensen ontdekken nu pas dat Haribo ‘sleuteltje’ eigenlijk iets heel anders is

Voor veel zoetekauwen kwam er deze week een verrassende onthulling aan het licht: wat jarenlang...

Lees meer

23 Jaar na de moord op Fortuyn: Koelbloedige dader joggend gespot in het park (video)

Vandaag markeert een beladen moment in de Nederlandse geschiedenis: het is precies 23 jaar geleden...

Lees meer

Oude beelden van Femke uit MAFS zorgen voor verbazing: ‘Daar is flink aan gesleuteld!’

Married At First Sight (MAFS) blijft het gesprek van de dag in Nederland, en dit...

Lees meer

Dit absurde bedrag moet Peter Gillis aan de belastingdienst betalen

Peter Gillis, de flamboyante ondernemer die vooral bekend is van de realityserie Massa is Kassa...

Lees meer

Ingrijpende beslissing door Najib amhali “Genoeg spelletjes gedaan.”

Comedian Najib Amhali heeft woensdagavond onverwacht bekendgemaakt dat hij komend theaterseizoen niet op het podium...

Lees meer

Eerste beelden van Songfestival-repetitie Claude gaan rond op internet

Voor het eerst zijn er bewegende beelden vrijgegeven van de repetities van onze Nederlandse Songfestival-deelnemer...

Lees meer