Het is voor veel Nederlanders een herkenbaar beeld: een zonnige dag, fietsen op de auto en op weg naar de Veluwe of de kust. Fietsendragers maken vakanties, weekendjes weg en sportieve uitjes een stuk makkelijker. Maar wat als dat handige hulpmiddel plotseling verandert in een levensgevaarlijk risico?
Dat is precies wat momenteel speelt bij een populaire serie fietsendragers die bij een grote Nederlandse sportwinkelketen is verkocht. De waarschuwing is serieus: tijdens het rijden kunnen onderdelen van deze dragers plotseling breken. De kans op gevaarlijke verkeerssituaties is reëel – en daarom is het belangrijk dat mensen goed opletten of zij misschien zo’n drager hebben gekocht in de afgelopen maanden.
Niet alleen irritant, maar ronduit gevaarlijk
Een gebroken fietsendrager is geen klein mankement. Op het moment dat een drager het begeeft terwijl je met 100 km/u over de snelweg rijdt, kan dat leiden tot afvallende fietsen, ongelukken met achteropkomend verkeer of zelfs kettingbotsingen. Denk maar eens aan wat er gebeurt als een e-bike van 25 kilo ineens loskomt van je auto.
In het beste geval is je fiets beschadigd. In het slechtste geval raken andere weggebruikers betrokken bij een ongeluk. Daarom is het belangrijk dat producten die niet aan de veiligheidsnormen voldoen, snel worden teruggeroepen — en dat is nu precies wat er aan de hand is.
Van vertrouwen naar terugroepactie
De fietsendragers waar het om gaat, zijn afkomstig van het bekende merk Menabo. Veel mensen kennen Menabo als een degelijke producent van auto-accessoires, waaronder dakdragers, bagageboxen en dus ook fietsendragers. De modellen in kwestie waren bovendien verkrijgbaar bij Decathlon, een winkel waar veel Nederlanders hun sport- en kampeerartikelen kopen. Juist daarom komt deze terugroepactie extra hard aan. Het gaat namelijk niet om obscure modellen, maar om populaire fietsendragers die bij een breed publiek in trek zijn.
Volgens de informatie die beschikbaar is gesteld, bestaat het risico dat deze fietsendragers tijdens normaal gebruik — dus gewoon onderweg met fietsen achterop — kunnen breken. Dat betekent dat ze niet alleen instabiel zijn, maar dat er sprake is van een constructiefout of materiaalzwakte die in de praktijk tot gevaarlijke situaties kan leiden.
Hoe is het probleem ontdekt?
Het exacte moment waarop het defect is ontdekt, is niet bekendgemaakt, maar doorgaans komen dit soort problemen aan het licht nadat meerdere klanten melding maken van schade, problemen of bijna-ongevallen. In sommige gevallen wordt ook door keuringsinstanties of de fabrikant zelf getest of producten voldoen aan Europese veiligheidsrichtlijnen. Bij een afwijking wordt dan een zogenoemde terugroepactie gestart.
Het is goed om te weten dat terugroepacties niet altijd betekenen dat elk exemplaar van het product defect is. Wel betekent het dat het risico aanwezig is en dat de fabrikant of winkel het niet verantwoord vindt om het product langer in gebruik te laten. Veiligheid gaat in zo’n geval altijd voor.
Wat moet je doen als je deze fietsendrager hebt?
Heb je dit jaar een fietsendrager gekocht bij Decathlon? Dan is het belangrijk om te controleren of jouw product binnen de terugroepactie valt. Je hoeft daar niet voor terug te zoeken in je bonnen of online bestellingen. De terugroepactie geldt voor een specifieke serie modellen van het merk Menabo, namelijk de Antares 2 en Antares 3. Deze modellen zijn geschikt voor montage op de trekhaak van je auto.
De dragers zijn verkocht tussen 1 maart 2024 en 30 september 2024. Heb je in die periode een fietsendrager gekocht bij Decathlon, dan is de kans aanwezig dat het om een Antares-model gaat. De betreffende artikelcodes zijn 5363321 (Antares 2) en 5363294 (Antares 3).
Het dringende advies luidt: gebruik deze fietsendrager niet meer. Zelfs als je tot nu toe geen problemen hebt ervaren, is het risico simpelweg te groot. Lever het product in bij een vestiging van Decathlon. Daar krijg je zonder gedoe het aankoopbedrag terug. De winkel heeft aangegeven dat dit ook geldt als je de kassabon niet meer hebt.
Vragen? Decathlon staat voor je klaar
Voor wie vragen heeft over deze terugroepactie of twijfelt of hij het juiste model heeft, heeft Decathlon een speciaal informatienummer geopend. De klantenservice is bereikbaar op 085 – 0003 637. Daar kunnen medewerkers je direct vertellen of jouw product onder de terugroepactie valt en wat je moet doen.
Het is niet ongebruikelijk dat een product wordt teruggeroepen. Vaak gebeurt dat preventief en met als doel om ongelukken te voorkomen. Wel is het belangrijk dat consumenten snel handelen wanneer een waarschuwing als deze wordt uitgebracht. Het gaat immers om producten die direct invloed hebben op verkeersveiligheid.
Opletten loont: jouw veiligheid telt
Het is nooit leuk om te ontdekken dat een duur aangeschaft product defect kan zijn. Maar het is goed om te weten dat er systemen zijn die ons beschermen tegen de gevolgen van zulke fouten. Of je nu met je racefiets naar Zuid-Limburg rijdt of met de kinderfietsjes naar een camping aan zee, je wilt kunnen vertrouwen op de spullen die je gebruikt.
Gebruik jij een fietsendrager van Decathlon? Controleer dan vandaag nog of het een van de teruggeroepen modellen is. Wacht niet tot het te laat is — veiligheid staat altijd voorop. Heb jij ervaringen met gebrekkige fietsendragers of andere terugroepacties? Deel jouw verhaal op onze Facebookpagina en praat mee met andere lezers!